Ezért járnak át a magyarok Szlovákiába és Romániába vásárolni

A magas áfa és az elmúlt másfél év rekordinflációja miatt a magyarok hajlandóak akár 100 kilométert is megtenni egy nagybevásárlásért, különösen Szlovákia és Románia felé.

Szlovákiában a Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint bár drágább az élelmiszer, mint Magyarországon, az akciók és a törzsvásárlói kártyák révén jelentős megtakarítások érhetők el. Egy rimaszombati háziasszony az RTL Híradónak elmondta, hogy az akciókkal és a törzsvásárlói kártyákkal lehet a legtöbbet spórolni. A cigaretta például 20 százalékkal olcsóbb Szlovákiában.

Szász Péter, a Portfolio elemzője az RTL-nek nyilatkozva kiemelte, hogy ha az üzemanyagköltséget is figyelembe vesszük, mégis megérheti a magyaroknak, hogy nem csak a határ mentéről, hanem távolabbról is átutazzanak Szlovákiába, különösen ha olcsóbb vagy akciós élelmiszercsoportokat, mint a sör vagy a tejtermékek, találnak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyar árak már utolérték az európai átlagot, de Romániában még akciók nélkül is olcsóbban lehet bevásárolni. Egy gyulai lakos szerint, aki rendszeresen átjár Romániába, jelentős megtakarítás érhető el az üzemanyagon és az élelmiszeren is, például a kenyér ára 2 lej, ami körülbelül 160 forintnak felel meg.

A magyarországi 27 százalékos áfa és a rekord-áremelkedés az oka annak, hogy sokan választják a külföldi bevásárlást. Szász Péter szerint a lélektani faktor is közrejátszik, mivel Magyarországon az élelmiszerárak jelentősen emelkedtek, és volt olyan hónap, amikor az áremelkedés üteme éves bázison több mint 40 százalékos volt.

Bár Magyarországon a fizetések is emelkedtek, az Eurostat adatai szerint a bérek vásárlóértéke a tagállamok átlagának csupán 67 százalékát éri el.