Mazzarino, a szicíliai kisváros megújulása magyar tervek alapján

A budapesti DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda nyerte el a Szicília déli részén fekvő Mazzarino városának megújítására kiírt tervpályázatot.

A tervezés során a 11 ezer lakosú kisváros három fő szempontból való átgondolása került előtérbe: a történelmi városközpont arculatának egységesítése, a belső infrastruktúra fejlesztése, valamint az ingatlanhasznosítás és klímaadaptáció figyelembe vétele a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság érdekében. A város barokk köztereit okos közvilágítással és több zöldterülettel szeretnék felruházni, miközben a gyalogos és kerékpáros közlekedési infrastruktúra fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeznek az autós forgalom csökkentése érdekében.

Szemerey Samu, a DANU építészeti és urbanisztikai igazgatója elmondta, hogy a közel ezeréves Mazzarino városának megismerése érdekében alapos előkészítő munkára volt szükség. A tervezési folyamat során műholdas térképeket, képarchívumokat, közösségi média oldalakat használtak fel, és helyi szereplőkkel készített interjúkra is támaszkodtak, valamint számos online információforrást vettek igénybe.

A DANU iroda korábban is részt vett jelentős városfejlesztési projektekben, mint például a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart új városnegyed, Enying belvárosának és zöld infrastruktúrájának megújítása, továbbá az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) székházának tervezése is a nevükhöz fűződik.