Magyar kutatóűrhajós feladatai a világűrben

A HUNOR magyar űrhajósprogram keretében Kapu Tibor kutatóűrhajós és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós végez majd tudományos kutatást az űrben, nem csupán űrturistaként. A budapesti ceremónián Sztáray Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy a program korszakos kezdeményezés, és Magyarország 44 év után ismét kutatóűrhajóst küld az űrbe.

Az államtitkár szerint a magyar űrprogram több lábon áll, és egyik alappillére a 21 magyar egyetem együttműködésével létrejött konzorcium, amelynek célja a kutatómunka koordinálása és hatékonyabbá tétele. Sztáray Péter kiemelte, hogy a tudományos kutatások célja a sikeres űrutazás, Magyarország újra szerzett tapasztalatainak felhasználása, valamint a tudományos fejlesztések előmozdítása, amelyek az emberiség jobblétét és a magyar társadalom, gazdaság fejlődését is támogatják.

Az államtitkár szerint ez a terület stratégiai jelentőségű, amely a 21. század legfontosabb területeit öleli fel, és Magyarországnak a nemzetközi versenyben méretéhez képest kiemelkedő szerepe van. A program gazdasági jelentőségét illetően Sztáray Péter elmondta, hogy 2040-re a terület várhatóan ezermilliárd dolláros nagyságrendű pénzt fog megmozgatni, ami a magyar gazdaság minden szegmensére hatással lesz.

A kutatói programot Kapu Tibor és a többi nemzetközi űrállomáson tartózkodó űrhajós fogja végrehajtani, és az ott szerzett tapasztalatok jelentősen hozzájárulnak majd a magyar tudomány fejlődéséhez. Sztáray Péter államtitkár a kiválasztottakhoz intézett szavaival kitartást és sikereket kívánt nekik a nemzet büszkeségére.

(Borítókép forrása: Hegedüs Róbert / MTI)