Kútvölgyi Erzsébet kiakadása Marton László zaklatási vádjai miatt

Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház több mint öt évtizedes tagja, igazságtalannak tartja a kollégája, Marton László zaklatással való megvádolását. A színésznő szerint Marton betegsége után méltánytalan támadások érték.

Kútvölgyi Erzsébet, aki 2023-ban aranydiplomát vehetett volna át, nem érzi jól magát lelkileg, hiszen elveszítette férjét 41 év boldog házasság után. A művésznő sosem rendezett, és ennek okát is megosztotta: a rendezőknek a színpad fölötti vékony kötélen való egyensúlyozás közbeni stresszét csodálja. Kútvölgyi elmondta, hogy a színpadon töltött évek után agya szivaccsá vált, de a vígszínházi fiataloktól még mindig tanul, például a szakmai törődést és derűt.

Marton László esetében Kútvölgyi kifejtette, hogy a rendezőt, aki közel állt hozzá és férjéhez, egy súlyos betegség után rövid időn belül elvesztették. Marton László 6 évig volt a Vígszínház főrendezője, 1985-től 2009-ig pedig az igazgatója, és nevéhez fűződik a színház teljes körű felújítása is. Halála előtt Sárosdi Lilla színésznő megvádolta őt szexuális zaklatással, amely állítólag húsz évvel korábban történt. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen indított etikai vizsgálat nem talált bizonyítékot a zaklatásra, de az egyetem diákjai petícióban kérték Marton felfüggesztését és független vizsgálóbizottság felállítását. Marton később felfüggesztette oktatói tevékenységét és bocsánatot kért.

Kútvölgyi Erzsébet szerint az, hogy Marton Lászlót ilyen súlyosan megtámadták, övön aluli, lélektelen és végső soron gyilkos volt. „Mint a farkas falka rontottak rá olyanok is, akik sokat köszönhettek neki” – mondta Kútvölgyi a Tudas.hu-nak adott interjúban, amit a Blikk szemlézett. „Egy egészséges ember egyszer csak összesoványodott, és előjött minden baj, ami egy testben előjöhet, és rövid időn belül meghalt” – tette hozzá a 73 éves színésznő.

Sárosdi Lilla szerint azonban Marton László rákos betegsége és halála összemosása a személyével egyfajta áldozathibáztatás, és hangsúlyozta, hogy a bűnelkövetőnek kellett volna magyarázkodnia, bíróság előtt. „Szerintem itt azt a kérdést kellene inkább föltenni, hogy Marton ötven éven át gyakorolt hatalmi visszaéléseivel neki és a környezetének hogyan kellett volna elszámolnia egy ideális rendszerben” – mondta Sárosdi Lilla a Telexnek adott interjúban két évvel ezelőtt.

Marton László 2019-ben egy hosszan tartó, súlyos betegség után halt meg, 77 évesen. Kútvölgyi Erzsébet ma is több szerepben látható a Vígszínház színpadán, és az interjúban arról is beszélt, hogy imádja a vígszínházi fiatalokat, akiktől nagyon sokat tanul, például azt a fajta törődést és derűt a szakmában, amit igen ritkának tart. „Világmegváltók, s persze, mindig többet akarnak fogni, mint amennyi a tenyerükbe fér. De van miről beszélni velük” – mondta. Marton 2017-ben felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint lemondott főrendezői állásáról a Vígszínházban, és több nő is elmesélte a 444-nek, hogyan élt vissza a hatalmával. 2019-ben Veszprémben tért vissza a színpadra, ezen akkor Sárosdi Lilla színész, aki elsőként vádolta szexuális zaklatással Martont, ki is akadt. A torontói Soulpepper Színház és Akadémia nyilvánosságra hozta, hogy kivizsgált két zaklatási esetet, amelynek nyomán azonnal felmondták Marton oktató-rendező munkaviszonyát. Kútvölgyi nem először beszélt Marton László védelmében, tavaly októberben Veiszer Alinda műsorában is kiállt mellette, és kritizálta Sárosdi Lilla vádjait.