A Corvinus Egyetemről kirúgott docens pereskedik

A Budapesti Corvinus Egyetemről kirúgott Ádám Zoltán a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumában tett vallomást a munkajogi perben, amelyet az egyetem vezetőjével folytatott levélváltás miatt indított.

Ádám Zoltán, aki korábban docensként dolgozott a Budapesti Corvinus Egyetemen, szerdán folytatódó perében beszámolt arról, hogy tavaly októberben, egy etikai eljárás kezdeményezése után bocsátották el az intézménytől. Az eljárás egy olyan vizsgabotrány körül forgott, ahol egy befolyásos szülőkkel rendelkező hallgatót, aki normális esetben meg kellett volna buknia, mégis átengedték egy külön neki készített egyéni feladatsor alapján. Ádám a kirúgása után munkaügyi pert indított a TASZ segítségével, amelyben állásának visszahelyezését és sérelemdíjat követel.

A per előkészítése során a felek közötti egyeztetés nem vezetett eredményre, annak ellenére, hogy az egyetem jogi képviselője szerint nem zárkóztak el a megállapodás elől.

A tárgyaláson Ádám a szabálytalansági eljáráshoz kapcsolódó levélváltásról beszélt, amelyben az egyetem kancellárja kérte be a levelezést. Ádám úgy gondolta, hogy a teljes levelezést továbbította, de később kiderült, hogy csak egy rész jutott el a kancellárhoz. A kancellár szoros határidőket szabott a levelek továbbítására, amelyeket Ádám igyekezett betartani, de végül nem kapott visszajelzést arról, hogy megkapták-e a leveleket. A következő alkalommal már csak az intézetvezetőtől értesült arról, hogy azonnali hatállyal megszüntetik munkaviszonyát.

Ádám Zoltán a tárgyaláson kifejtette, hogy az egyetemi környezetben szokatlan a szigorú hierarchikus utasítások megléte, és különösen furcsának találta, hogy a kancellár, aki nem része az akadémiai hierarchiának, utasításokat adjon neki. A docens szerint ez a nyelvezet nem illik egy egyetemi közegbe.

A per július 3-án folytatódik, amikor az egyetem prezentálja majd álláspontját, és várhatóan a rektor is tanúvallomást tesz.