Kína bemutatta a gépkarabélyt cipelő robotkutyáját és annak AI-jal hajtott kisöccsét

Kína állami műsorszolgáltatója, a Kínai Központi Televízió (CCTV) két új robotkutyát mutatott be, amelyeket a frontvonalon való használatra terveznek, és amelyek közül az egyik gépkarabélyt visel, míg a másik mesterséges intelligenciával rendelkezik.

A nagyobbik, állítólag 50 kg-os robotkutya egy gépkarabéllyal a kezében látható, amint egy kínai katona távolról irányítja és tüzelésre készteti a fegyvert. Chen Wei, egy kínai katona szerint ez a modell új tagként szolgálhat a városi harci műveletekben, és a kiképzés során felváltva használható felderítésre, az ellenség azonosítására és célpontra való lecsapásra.

A másik, csupán 15 kilogrammot nyomó robotkutya mesterséges intelligenciával képes önállóan navigálni a harctéren, és információkat továbbítani a helyszíni akadályokról, mint például drótkerítésekről, eldobott gumiabroncsokról és keréktüskékről. Ez a robotkutya ugrani is tud, előre és hátrafelé is képes mozogni, valamint képességei közé tartozik a lefekvés is, hogy elrejtőzhessen az érkező lövedékek elől.

A kínai hadsereg nem közölte, hogy a robotkutyák már készen állnak-e a frontvonalbeli bevetésre, de a Kambodzsával közös hadgyakorlatokon való részvételük arra utal, hogy ezt a lehetőséget aktívan mérlegelik. Azonban még nem ismert, hogy mennyire lesznek hatékonyak a valós harci körülmények között.

A robotkutyák hasára szerelt akkumulátorok kettő és négy óra közötti üzemidőt biztosítanak számukra.