Felpörgött az okostelefon-piac Kínában

Kínában az okostelefonok piaca jelentős növekedést mutatott az elmúlt időszakban, ahol az áprilisi mobiltelefon kiszállítások száma 28,8 százalékkal, 24,07 millióra emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai alapján a kínai gyártók dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen, hiszen ők 20,58 millió készüléket szállítottak ki, ami 25,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi áprilisi adatokhoz viszonyítva. Az 5G technológiát támogató készülékek iránti kereslet is erősödött, az idén áprilisban kiszállított mobilok 84 százaléka, vagyis 20,23 millió darab volt ilyen, ez pedig 52,2 százalékos éves növekedést tükröz. Ezen felül április hónapban 32 új telefonmodell jelent meg a kínai piacon.

A tavalyi év egészét tekintve a mobiltelefon kiszállítások száma Kínában 289 millió darabot ért el, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Az 5G hálózatokat támogató telefonok kiszállítása még ennél is nagyobb mértékben, 11,9 százalékkal nőtt, elérve a 240 millió darabot.

A kínai gyártók teljesítménye szintén említésre méltó, hiszen 2021-ben 231 millió telefont szállítottak ki, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest. A piacra dobott új modellek száma is növekedett, tavaly összesen 406 új modellt mutattak be, 5,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.