A Kárpátoktól a Karib-tengerig: dokumentumfilm a Kalákáról

A Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm, 'A Kárpátoktól a Karib-tengerig' című alkotás premierje június 14-én lesz a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A Pigniczky Réka által rendezett, az 56films gyártásában készült és az NFI által támogatott film bemutatóját egy szabadtéri koncert követi majd. A dokumentumfilm a zenés road movie és portréfilm elemeit ötvözi, és a Kaláka együttes jelenlegi és korábbi tagjainak életét mutatja be. A film főszereplői Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs, akik 1996 óta együtt zenélnek, valamint olyan egykori tagok, mint Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István.

A rendező, Pigniczky Réka, az Egyesült Államokban nevelkedett '56-os menekültek gyermekeként, így a Kaláka zenéjével először a kaliforniai magyar közösségben találkozott. Ez a háttér adja meg a filmnek azt a különleges perspektívát, amely az összmagyarság témáját is érinti.

A zenekar tagjai egy olyan városba látogatnak el, amelyről évtizedek óta énekelnek, de ahol még sosem jártak: Cartagenában, Kolumbiában adják elő először Kányádi Sándor Románc című szerelmes versét. A film bemutatja, hogy a Kaláka zenéje a világ bármely pontján élő magyarok számára ugyanazt a nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást jelenti.

Gryllus Dániel, a Kaláka alapítója és vezetője szerint a film elkészítése nem az ő ötletük volt, és nem is akarták befolyásolni a munkát. Négy év munka után a filmvászon előtt ülve meglepődtek, nevettek, meghatódtak és örültek, mivel ilyen filmet még senki sem készített róluk.

A film elkészítésében fontos szerepet játszott a forgatókönyvíró és dramaturg Gellér-Varga Zsuzsanna, a vágó Hargittai László, és a társproducer Gerő Barnabás. Pigniczky Réka szerint a Kalákáról szóló film igazi kalákában készült.

A dokumentumfilm június 28-án az egri Kaláka fesztiválon is vetítésre kerül, majd a Balaton körüli kertmozikban is látható lesz, többek között Fövenyesen, Balatonakaliban és Zamárdiban. Ősszel pedig az art mozik műsorában is megjelenik.

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta több mint ötven éve a magyar és egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével van jelen a zenei életben, olyan költők műveit dolgozva fel, mint József Attila, Ady Endre és Kosztolányi Dezső.