Jevgenyij Prigozsin emlékműve és az orosz propagandával kapcsolatos nyomozás

Szentpéterváron felállították Jevgenyij Prigozsin életnagyságú szobrát, aki a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjeként ismert volt. A szobor kitüntetésekkel díszített mellkasa Prigozsin hősiességét hivatott szimbolizálni a kelet-ukrajnai szakadár területeken.

Szentpéterváron emléket állítottak Jevgenyij Prigozsinnek, aki a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjeként vált ismertté, és aki 2023 augusztusában vesztette életét egy repülőgép-szerencsétlenségben. A szobron látható három csillagos kitüntetés azt jelképezi, hogy Prigozsin hősként volt elismert az orosz kormány és az általa támogatott kelet-ukrajnai szakadár bábköztársaságok által. A tragikus balesetben Prigozsin mellett több másik fontos Wagner-vezető is életét vesztette, ami jelentős csapást mért a magánhadseregre. Prigozsin emlékére nem ez az első szobor, hiszen Krasznodarban is állítottak már emlékművet neki és Dmitrij Utkinnak, a Wagner névadójának.

Brüsszelben a belga rendőrség egy Európai Parlament irodájában folytatott nyomozást, mert felmerült a gyanú, hogy egy képviselő munkatársa részt vett egy orosz propagandakampányban. A rendőrség szerint a munkatárs jelentős összegeket fogadott el azért, hogy segítsen oroszbarát üzeneteket terjeszteni a Voice of Europe híroldalon. A belga sajtó információi alapján a munkatárs Guillaume Pradoura, aki korábban egy német szélsőjobboldali képviselő asszisztense volt, jelenleg pedig egy holland szélsőjobboldali képviselőnek dolgozik.

Alexander de Croo belga miniszterelnök bejelentette, hogy a belga és az ukrán kormány közötti védelmi megállapodás értelmében Ukrajna csak a saját területén használhatja fel a belga katonai segély keretében kapott eszközöket. Ez magában foglalja a 30 darab F-16-os vadászrepülőt is, amelyeket Belgium 2028-ig fog Ukrajnának szállítani. Belgium összesen 977 millió eurós segélyt nyújt Ukrajnának, és az első vadászgépek még az idén megérkezhetnek az országba. Az ukrán légierő összesen 60 F-16-os vadászgépre kapott ígéretet több európai országtól, köztük Belgiumtól, Norvégiától, Dániától és Hollandiától.