Menekülteket ért izraeli támadás, az Egyesült Államok meghúzta a vörös vonalat

Hétfő éjjel és kedd hajnalban legalább 37 ember halálát okozták az izraeli bombázások és légicsapások Rafah városánál, az izraeli hadsereg tagadta, hogy lecsapott volna az al-Mawasi humanitárius területén, amerikai tisztviselők szerint az eset tragikus, de Izrael továbbra sem lépte át Joe Biden elnök vörös vonalát az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokkal kapcsolatban.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városánál legalább 37 embert öltek meg az izraeli bombázások és légicsapások kedden, valamint az elmúlt éjszaka folyamán – írja az Associated Press szemtanúkra, mentőszolgálati munkatársakra és kórházi tisztviselőkre hivatkozva.

Hétfőn késő este és kedden kora reggel bombázások érték Rafah nyugati Tel al-Szultan kerületét, amelyek legalább 16 ember halálát okozták – közölte a Palesztin Polgári Védelem és a Palesztin Vörös Félhold. A halottak közül heten egy ENSZ létesítmény melletti sátorban voltak, mintegy 200 méterre a vasárnapi tűzvész helyszínétől. „A borzalom éjszakája volt” – mondta Abdel-Rahman Abu Iszmail, egy Gázavárosból származó palesztin, aki december óta Tel al-Szultanban húzta meg magát.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy kedden délután sátortábort ért egy izraeli dróncsapás egy tábori kórház közelében Rafahtól nyugatra, Al-Mawasiban. A támadás legalább 21 ember, köztük 13 nő halálát okozta.

Az izraeli hadsereg tagadta, hogy csapást mért volna a sátortáborra – írja a Reuters. „Az elmúlt órák jelentéseivel ellentétben az IDF (Izraeli Védelmi Erők) nem csapott le az al-Mawasi humanitárius területen” – közölte nyilatkozatában a hadsereg.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke kijelentette, hogy Rafahban folytatja a nyomást. Izrael miniszterelnöke szerint a csapataiknak be kell vonulniuk a városba, hogy szétverjék a Hamászt és visszaadják a háborút kiváltó október 7-i támadásban ejtett túszokat.

A Rafah ellen indított izraeli támadás több mint egymillió embert késztetett arra, hogy elhagyja a várost – közölte kedden a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség. Az elmúlt napok csapásai Rafahtól nyugatra fekvő területeket érintettek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy tragikus hibát követtek el a támadással, amelyet világszerte elítéltek. Izrael növekvő elszigeteltségének jeleként kedden Spanyolország, Írország és Norvégia is hivatalosan elismerte a Palesztin Állam létezését.

Az izraeli hadsereg szerint a sátortáborban vasárnap keletkezett lángokat másodlagos robbanások okozhatták. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a tűz okát még vizsgálják.

Az Egyesült Államok, Izrael legszorosabb szövetségese megismételte, hogy ellenzi a Rafahban végrehajtandó nagyobb izraeli szárazföldi offenzívát. John F. Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az eset tragikus, de a támadás nem elégséges indok ahhoz, hogy megváltoztassa az Egyesült Államok politikáját.

Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke kedden kijelentette, hogy „a tragédia szó még csak nem is jellemzi” a vasárnap történteket.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az incidens izraeli kivizsgálását. „Izrael tájékoztatott, hogy feltételezhetően a Hamász lőszerraktára volt a terület közelében, ahová a csapást mérték” – mondta a külügyi szóvivő.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint Tel al-Szultanban két egészségügyi intézmény nem működik a közeli intenzív bombázások miatt. A terület egészén működő Medical Aid for Palestinians jótékonysági szervezet azt mondta, hogy a Tel al-Szultan orvosi központ és az indonéziai tábori kórház zárlat alatt áll.

: Associated Press