Budapesten pörgeti a lemezeket a hiphop egyik legendás alakja

DJ Premier, a Gang Starr egykori DJ-je, aki karriereket indított el és mentett meg, most Budapestre látogat, hogy bemutassa tudását.

A kilencvenes évek elején a New York-i hangzást Guruval, a Gang Starr rappereivel együtt alakították ki, akik bár távolról érkeztek, Brooklynban váltak a keleti part meghatározó alakjaivá. Guru halála óta, DJ Premier fáradhatatlanul folytatja a munkát, és most az Akvárium klubban bizonyíthatja, hogy a hiphop 58 éves veteránja még mindig a csúcson van.

Premier, aki a világ legjobb rapproducereinek top 5-ös listáján is helyet kapott, nem válogatja meg könnyen, kivel dolgozik együtt. Az ő számára nem a hírnév, hanem a tehetség a mérvadó, és ezáltal olyan nevekkel működött együtt, mint Nas, The Notorious B.I.G., Jay-Z, Fat Joe, Jeru the Damaja, valamint Eminem haverja, Royce da 5'9″. Emellett befutott rapperek, mint J Cole, Kanye West, KRS One, Rakim, Common és a Das EFX karrierjébe is besegített.

DJ Premier munkásságában rejlő érdekességek közül néhányat a 4Bro cikkéből idézünk. Gyermekkorában Travis Scott családja közelében nőtt fel, de amikor a kis Travis apja megmutatta neki fia demóját, nem látott benne potenciált. Ennek ellenére összehozta Kanye Westtel, de közös munkájuk sosem valósult meg. A Mobb Deepnek, akik akkor még ismeretlen tizenévesek voltak, zenét adott, és nemzetközi előadóknak is segített, ha tehetséget látott bennük. Christina Aguilerával való együttműködése sokakat meglepett, de a projekt anyagilag igen sikeres volt számára. A jazz a Gang Starr szívét jelentette, és a Mo' Better Blues filmhez való hozzájárulásuk után váltak igazán népszerűvé. DJ Premier a mai napig a régi iskolát képviseli, jazz-, funk- és soulelőadókat ötvözve, és a régi felszerelését használva.

Az Akvárium klub közönségét vasárnap egy alapos történelmi lecke várja, ahol DJ Premier a hiphop több mint ötvenéves történetét idézi fel, tisztelegve azok előtt a dalok előtt, amelyek a klasszikus beateket inspirálták. Preemo képes bármelyik bakelitből kihallani azt a motívumot, amelyből valami új születhet, és a végeredmény mindig 100 százalék hip-hop, legyen a helyszín bármelyik fesztivál vagy klub.