Külföldi szavazás az EP-választáson: a jelentkezési határidő közeleg

Már csak három nap áll rendelkezésre a külképviseleti névjegyzékbe történő jelentkezésre azok számára, akik az Európai Parlamenti választáson Magyarország külképviseletein kívánnak szavazni. Az MTI tájékoztatása szerint a jelentkezési határidő május 31-én, pénteken 16 órakor jár le.

Az NVI adatai alapján szerda reggelig összesen 17 797 választópolgár jelezte, hogy a külképviseleteken kíván élni szavazati jogával. Azok a magyarországi lakcímmel rendelkezők, akik a június 9-i választás napján nem lesznek Magyarországon, 147 helyszínen adhatják le voksukat. Ehhez azonban legkésőbb május 31-én 16 óráig kell kérvényezniük a névjegyzékbe vételüket, melyet személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikusan tehetnek meg a www.valasztas.hu és a www.magyarorszag.hu weboldalakon keresztül.

A külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat, levélben történő szavazásra nincs lehetőség. A szavazás a magyarországi voksolás napján, helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig zajlik, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt egy nappal korábban, június 8-án.

A www.valasztas.hu oldalon közzétett információk szerint a legtöbb jelentkező a londoni külképviseletet választotta, de jelentős számú érdeklődő van Hágában, Brüsszelben, Münchenben és Bernben is. Ezen kívül több mint ötszázan jelölték meg a berlini, bécsi és stuttgarti külképviseleteket is. Érdekesség, hogy Dakkában, Kinshasában és Montevideóban csupán két-két szavazó regisztrált.

A korábbi évek adataihoz képest növekedést mutat a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok száma. Míg 2014-ben 98, addig 2019-ben már 134 külképviseleten lehetett szavazni. A 2019-es választás előtti utolsó héten 14 054 személy szerepelt a névjegyzékben, ami a szavazás napjára 20 291-re emelkedett.

Megérkeztek a június 9-ei európai parlamenti választás első, postai úton visszajuttatott levélszavazatai a Nemzeti Választási Irodához. 127 ezer Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgár szavazhat levélben az európai parlamenti választáson. A regisztráláskor a szavazó választhatott, hogy levélben, vagy külképviseleten kíván-e szavazni. Előbbit 102 ezren, utóbbi több mint 24 ezren választották.