Gigi D’Agostino slágere tiltólistára került az idei Oktoberfesten

Az Oktoberfest szervezői betiltották Gigi D’Agostino "L’amour toujours" című dalát, miután a szöveg egy részét a szélsőjobboldali szlogenre változtatták.

Az olasz Gigi D’Agostino 2001-es slágere, a L’amour toujours a fülbemászó dallamokkal és dalokkal együtt a müncheni Oktoberfesten idén már nem csendülhet fel. A dalszöveg egy részét a szélsőjobboldal egyik szlogenjére átírva kiabálták többen: "Deutschland den Deutschen, Ausländer raus", azaz "Németország a németeké, külföldiek kifelé" formában.

A dalszöveg átírásának első feltűnése kapcsán a TikTok-on ezrével jelentek meg hasonló tartalmak. A Guardian szerint a jelenség gyökereit egy Mecklenburg-Vorpommernben lévő város polgármesterének fiáig vezethető vissza, aki már tavaly ősszel készített videót a kifogásolt sor énekléséről.

A müncheni sörfesztivál szervezőinek feje, Clemens Baumgärtner határozottan állást foglalt az ügyben, kijelentve, hogy "Be akarjuk tiltani, és be is fogjuk. Az ilyen jobboldali szarságnak nincs helye az Oktoberfesten".

A történtek nyomán az észak-tengeri Sylt szigetén történt események kapcsán állami biztonsági vizsgálat indult, és az érintett fiatalok elveszítették állásukat. A klub tulajdonosa kitiltotta őket, míg Olaf Scholz kancellár undorítónak és elfogadhatatlannak nevezte az esetet.