Gazdag fehér férfiak a legnagyobb közlekedési szennyezők az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a vidéki és elővárosi területeken élő gazdag fehér férfiak a legnagyobb közlekedési szennyezők, ami rávilágít a tömegközlekedés fejlesztésének és az elektromos járművekre való átállásnak a fontosságára.

A The Guardian által ismertetett kutatás szerint a vidéki területeken élő gazdag fehér férfiak járulnak hozzá a leginkább a közlekedésből eredő és globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásához. Nagy-Britannia leggazdagabb 0,1%-a akár 22-szer több kibocsátást generálhat, mint az alacsony jövedelműek, ami rámutat a társadalmi egyenlőtlenségekre és a környezeti igazságosság kérdéseire is.

A vidéki lakosok nagyobb mértékű autóhasználata szintén hozzájárul a magasabb szennyezési szintekhez, ami részben a tömegközlekedés hiányosságainak vagy hatékonyságának hiányára vezethető vissza. A jövedelem közvetlenül összefügg a mobilitás szintjével, ugyanis a jómódú britek évente átlagosan kétszer többet utaznak.

Az etnikai hovatartozás szerinti bontásban a fehér britek esetében magasabb repülőjárati és magánközlekedésből eredő kibocsátást találtak, míg más etnikai csoportoknál ez alacsonyabb volt. A nemek szerinti megoszlásban pedig a férfiak sokkal nagyobb mértékben szennyezik a környezetet közlekedési szokásaikkal, mint a nők. A férfiak általában autóval és repülővel is messzebbre utaznak, így nagyobb valószínűséggel szennyezik a légkört.

A kor szerinti vizsgálatok alapján a 25 és 35 éves kor közöttiek repülnek a legtöbbet, míg a 65 év felettiek a legkevesebbet. A közúti forgalomban a 49 és 65 évesek szennyezik leginkább a légkört, míg a tömegközeledés a fiatalok használják a leginkább. Etnikum szerint a fehér britek tehetőek a leginkább felelőssé a károsanyag-kibocsátásért.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb légszennyezés a közlekedéshez köthető. A jelentés felszólítja a brit kormányt, hogy javítson a tömegközlekedésen, és gyorsítsa fel az elektromos járművekre való átállást. Emellett új adók bevezetését is szorgalmazzák, többek között magánrepülőgépekre, valamint a benzin- és dízelmotoros járművekre is.