A Fidesz elveszítené a magyar EP-mandátumok abszolút többségét

A Europe Elects előrejelzése szerint a Fidesz-KDNP a június 9-i európai parlamenti választáson a jelenlegi 12 helyett csak 9-et szerezne, ami azt jelenti, hogy a 21 magyar képviselői mandátumból kevesebb, mint a felét tudnák megszerezni, még a KDNP-vel együtt számolva is.

A Fidesz első helye nem lenne veszélyben, de a Tisza Párt hat képviselőt küldhetne az EP-be, ami több lenne, mint az összes ellenzéki párt mandátuma együttvéve. A DK a mostani négy helyett háromra csökkenne, miközben az MSZP és a Párbeszéd az EP-n kívül maradna, a Momentum és a Jobbik pedig teljesen kiesne. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk egy-egy helyet szerezhetne az EP-ben.

Az Európai Néppárt, amelyhez a KDNP tartozik, erősödne, míg a szocialisták, akikhez a DK tartozik, két helyet veszítenének. A liberális Újítsuk Meg Európát! frakció jelentősen gyengülne. Az euroszkeptikus ECR és a szélsőjobboldali ID erősödne, de nem eléggé ahhoz, hogy többséget szerezzenek. Az ECR és az ID együtt sem érnék el a szükséges többséget, még ha a Fideszt is felvennék az euroszkeptikus csoportba. A frakció nélküli képviselők többsége jobboldali, akiket egyik csoport sem fogadott be.

A szélsőbalos frakció kicsit, a zöld frakció pedig jelentősen gyengülne. A baloldal önmagában nem tudna többséget adni az EP-ben, és nincs állandó koalíció, a képviselők gyakran kiszavaznak a saját frakciójukból, vagy bizonyos témáknál jellemzően olyan csoportok szavaznak együtt, amelyek máskor nem.