Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják a Fidesz-KDNP tiszabői képviselőjelöltjét

Bűnszövetségben elkövetett, új pszichoaktív anyaggal való visszaéléssel gyanúsítják Blága Lászlót, a Fidesz-KDNP tiszabői önkormányzati képviselőjelöltjét.

A hatóságok 2022 októberében vették őrizetbe a kormánypárti politikust, aki egy ideig előzetes letartóztatásban is volt a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A nyomozati iratok szerint Blága rendszeresen értékesített új pszichoaktív anyagot, amely dizájnerdrognak minősül, ebben lánya és annak férje is segítették Tiszabőn. Mindkét családtagot szintén letartóztatták egy időre, és a nyomozók szerint az általuk kialakított vevőkör részére értékesítette a drogot Blága is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség tájékoztatása alapján az ügy még nyomozati szakban van, és eddig 13 személyt gyanúsítottak meg az ügyben; minden bűncselekmény kábítószerrel vagy új pszichoaktív anyaggal hozható kapcsolatba. A vádemelés még az idén várható. A nyomozati iratok alapján két ötven év körüli férfi is érintett az ügyben, akik közül egyikük Blága, és mindketten szabadlábon védekeznek, bűncselekmény elkövetését nem ismerték be.

Blága László tagadja a történteket, és amikor a meggyanúsításáról kérdezték, azonnal bontotta a vonalat. Ügyvédje, Kiss Péter nem árult el részleteket az ügyről, csak annyit erősített meg, hogy ő Blága László védője. A Fidesz és F. Kovács Sándor, a térség kormánypárti parlamenti képviselője és választókerületi elnök nem reagáltak a megkeresésre.

Blága korábban már volt képviselő a Fidesz-KDNP színeiben, 2014-ben szerzett mandátumot, de 2019-ben független jelöltként nem sikerült újraválasztatnia magát. Egy másik képviselő kiesése után azonban, mint a korábban legtöbb szavazatot kapott jelölt, bekerült a képviselő-testületbe.

A Fidesz-KDNP a 2019-es önkormányzati választáson még teljes képviselő-testületet adott Tiszabőn, azonban a 2021-es választáson már nem lesz polgármesterjelöltje a párt színeiben a településen. Bíró Zoltán alpolgármester visszalépett az indulástól, miután a Fidesz próbálta megakadályozni Novák Csaba független polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét. Emiatt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Nem ez az első fideszes ügy Tiszabőn az idei kampányban: előbb országos ismertségre tett szerint a kormánypárt polgármester-jelöltje, Bíró Zoltán, a neki írt mulatós kampánydalnak köszönhetően, majd kiderült, hogy elmeállapotára vonatkozó orvosi papírokkal próbálta megakadályozni Mága Zoltán öccsének polgármester jelöltségét, a ügy miatt végül Bíró visszalépett, Mága öccse ellenfél nélkül maradt.