TEK által elfogott Iszlám Állam propagandistája

Egy fiatalkorú férfit vettek őrizetbe, aki az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóját magyarul feliratozott és több népszerűsítő tartalmat is megosztott.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítési adatai alapján indult nyomozás egy fiatalkorú férfi ellen, aki az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő tartalmakat posztolt. A férfi 2022. december negyedikén egy videót látott el magyar felirattal, amelyet aztán a terrorszervezet által üzemeltetett, nyilvános tartalommegosztó felületen tett közzé.

A fiatalkorú további propagandakiadványokat és vallási énekeket is feltöltött egy általa létrehozott szerverre, amelyek szintén a terrorszervezet népszerűsítését szolgálták. A TEK műveletével elfogott férfit háborús uszítás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az ügyészség a letartóztatását is kezdeményezte, mivel fennállt a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés veszélyének lehetősége. A letartóztatásról a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája döntött szerdán, azonban a döntés elrendelésének kérdésében a bíróság a 2024. május 29. napján 13:00 órakor megtartandó ülésen fog dönteni.

(A cikkben szereplő kép illusztráció.)