Így közlekedtünk 150 éve - jövő hétig még megnézheti!

Június 5-ig látogatható az elmúlt évek legnépszerűbb BKV-s kiállítása, a "150 év – 150 közlekedési esemény" tárlat a Földalatti Vasúti Múzeumban.

A BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában megrendezett kiállítás az 1873 és 2023 közötti időszak legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeit mutatja be. A kiállítás a közösségi közlekedés fejlődésének 150 kiemelt mozzanatát örökíti meg fotókon és tárgyi emlékeken keresztül. A látogatók megcsodálhatják a modelljárműveket, alkatrészeket, viszonylattáblákat, régi jegytípusokat és jegylyukasztókat, amelyek a múlt századok hangulatát idézik fel.

A kiállításon külön figyelmet kapnak olyan ikonikus járművek, mint az 1889-ben átadott Baross kocsiszín, amely az egyik legkorábbi fővárosi villamoskocsiszín, valamint a köznyelvben "farosként" ismert farmotoros Ikarus 66-os autóbusz, amely 1959 óta a fővárosi közlekedés részét képezi.

A tárlat érdekességei közé tartozik az is, hogy a látogatók megtudhatják, mikor kezdett dolgozni az első női kalauz, illetve hogy mióta használják a kék buszokat és a piros trolibuszokat. Emellett bemutatásra kerülnek a közelmúlt jelentős közlekedéstörténeti eseményei is, mint például a Combinók megjelenése a 4-es 6-os viszonylaton, vagy az első hibrid üzemű autóbuszok bevezetése a forgalomba.

A "150 év – 150 közlekedési esemény" kiállítást eddig több mint 22 ezer ember tekintette meg, és a zárásig, június 5-ig még bárki számára látogatható. Azonban a kiállítás nem csak a múltidézésről szól, hanem arról is, hogy a közlekedés milyen szerepet játszik az emberek mindennapi életében, akár a párkeresés terén is. Kalmár Paulina, a Város Királynői – The Real Housewives of Budapest című reality szereplője például kijelentette, hogy ő nem a BKV-n szeretné megtalálni a Nagy Ő-t, ami azt mutatja, hogy a közlekedési eszközök nemcsak a városi élet részei, hanem a kulturális és társadalmi élet színterei is. Paulina a magánéletéről is nyíltan beszélt, elárulta, hogy a korábban tervezett esküvőjét az utolsó pillanatban mondta le, és jelenleg is a szinglik táborát erősíti. Úgy véli, manapság nehéz ismerkedni, különösen ha valakinek magasak az elvárásai, és ő maga is inkább Saint-Tropez-ban képzeli el a nagy találkozást.