Lezuhant egy F–35-ös vadászgép az Egyesült Államokban

Súlyos baleset történt Új-Mexikóban, ahol egy F–35-ös vadászgép zuhant le, a pilótát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, jelenlegi állapota stabil. A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

Egy F–35-ös vadászgép kedd délután zuhant le az új-mexikói Albuquerque International Sunport közelében, a pilótát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A védelmi minisztérium két tisztviselője szerint a gép a Lockheed Martin által szállított fejlesztési modell volt, Albuquerque-ből szállt fel és a dél-kaliforniai Edwards légibázisra tartott.

A pilóta utántöltés céljából landolt Kirtlandben, helyi idő szerint délután 1 órakor, és éppen az Edwards légibázis felé szállt fel, amikor a baleset történt. A repülőgép a Sunport déli oldalán lévő repülőtér közelében zuhant le, a pilóta és a gép egyetlen utasa eszméleténél volt a balesetet követően, és őket a közeli Új-Mexikói Egyetemi Kórházba szállították. A pilóta bár ki tudott szállni a gépből, súlyos sérülésekkel került kórházba, de legfrissebb információk szerint állapota stabil.

A helyszínen két civilt is megvizsgáltak, de őket nem kellett kórházba szállítani. A helyi KOB 4 tévécsatorna légifelvételein a helyi tűzoltók is láthatók voltak, amint a roncsokat eloltják, és a hatóságok tájékoztatása szerint a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet. Albuquerque polgármestere, Tim Keller megköszönte az elsősegélynyújtók gyors intézkedését és imádkozik a pilótáért.

Az ötödik generációs F–35 lopakodó vadászbombázó a világ egyik legmodernebb katonai gépének számít, bár a drágasága okozott némi fejtörést az amerikaiaknak. Korábbi becslések szerint a gép összes változata több mint 100 millió dollárba kerül, a legdrágább F–35B változatot 135,8 millió dollárra becsülték.