FSZB: a NATO nukleáris csapásokat gyakorol Oroszország ellen

Vlagyimir Kulisov, az FSZB határőrizeti szolgálatának igazgatóhelyettese szerint a NATO nukleáris csapásokat gyakorol a határ menti orosz terület ellen, és növekszik az orosz területre mért rakéta- és tüzérségi csapások száma, valamint a dróntámadások is intenzívebbé válnak.

Vlagyimir Kulisov hadseregtábornok, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti szolgálatának első igazgatóhelyettese a RIA Novosztyinak adott interjújában beszélt arról, hogy a NATO nukleáris csapásokat gyakorol a határ menti orosz terület ellen. Kijelentése szerint a szövetség csapatainak műveleti és harci kiképzési tevékenysége fokozódik, amely során az Orosz Föderáció elleni harci műveletek forgatókönyveit dolgozzák ki.

Az Index beszámolója szerint a NATO terveiben három területen is elmozdulás látható, és egyre nagyobb szerepet vállalna az orosz–ukrán háborúban. A védelmi szövetség tervei között szerepel az ukrán fegyveresek kiképzése, a fegyver- és lőszerellátás logisztikai láncainak átadása, valamint a nyugat-ukrajnai légtér légvédelme is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Szófiában kifejtette, hogy a szövetség által Ukrajnának átadott fegyverekkel legitim katonai célpontokat lehet támadni, beleértve Oroszországot is. Stoltenberg szerint ez az önvédelem része, mivel az „agresszor” területén belüli katonai célpontok támadása is beleértendő.

Kulisov a Kyiv Post szerint arról is beszélt, hogy az orosz határőrségnek erőfeszítéseket kell tennie az „ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok” elleni védekezésre a brjanszki, kurszki és belgorodi régióban, valamint a Krím-félszigeten. Továbbá elmondta, hogy 2023-ban több mint 5500 kísérletet akadályoztak meg arra, hogy „nemzetközi terrorista és szélsőséges szervezetek”, valamint „Ukrajna különleges szolgálatai és fegyveres alakulatai” behatoljanak Oroszországba.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a NATO katonai retorikával kacérkodik és emeli az eszkaláció mértékét. Szergej Lavrov külügyminiszter pedig úgy véli, hogy Stoltenberg túllépte hatáskörét, és a NATO-tagok is ostromolják őt. Antonio Tajani olasz külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szerint Ukrajna csak a köztársaság területén belül használhat nyugati fegyvereket.

Egyes NATO-tagok is nagyobb szerepet vállalnának Ukrajnában

Emmanuel Macron francia elnök többször is kijelentette, hogy Franciaország nem zárja ki a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, ha Oroszország áttöri a frontvonalat. A balti államok és Lengyelország hatóságai is engedélyezhetik a csapatok bevonulását Ukrajnába, ha az oroszok sikerrel járnak Kelet-Ukrajnában. A Kreml szerint ez a feszültség példátlan fokozódását jelenti.

A Déli Katonai Körzetben nem stratégiai nukleáris fegyvergyakorlatokat hajtottak végre Vlagyimir Putyin elnök utasítására, mivel úgy érezte, hogy a NATO legutóbbi kijelentései „a feszültség eszkalálódásának példátlan fordulóját váltják ki”.