Nyolcszáz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületben

A Magyar Hang és az RTL.hu szerint több mint ezer új név jelent meg 2019 óta az I. kerületi választói névjegyzék adatbázisában, melyek közül mintegy 800 főt a Máltai Szeretetszolgálat idősek otthonába jegyeztek be.

A lapok információi szerint a Fő utcai hetvenhét férőhelyes idősek otthonában túlnyomórészt venezuelai menekültek kaptak lakcímet. Ezek a személyek magyar származású venezuelaiak, akiket a kormány egy titkos program keretében telepített át a válság sújtotta Dél-Amerikai országból, a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében.

A kerületben nem ez az első alkalom, hogy szokatlan lakcímnyilvántartási mozgásokat tapasztalnak. A 24.hu 2022-ben számolt be arról, hogy a Fidelitas-alelnök és ismerősei egy I. kerületi klinika lakóivá váltak az időközi választás előtt, majd a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla szoros győzelme után "költöztek ki" a klinikáról. Ebben az esetben is a fideszes Fazekas Csilla 60 fős szavazatkülönbséggel legyőzte momentumos ellenfelét, és a kormánypárt többséget szerzett a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette kerületben.

A fiktív lakcímek bejelentését már nem bünteti a törvény, miután az Országgyűlés 2021-ben megszavazta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítást, amely lehetővé teszi, hogy valaki olyan címen legyen bejelentve, ahol nem él.

A Máltai Szeretetszolgálat válaszában kijelentette, hogy a bejelentéseknek nincs köze a választásokhoz, és a cím lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók számára, mivel Magyarországon a legtöbb ügyintézés lakcím nélkül nem lehetséges. A Magyar Hang szerint azonban a bejelentett venezuelaiak potenciális szavazók, akik a kormánynak lekötelezett, hálás menekültek lehetnek, és tartanak tőle, hogy a megfelelő név mellé teszik majd az ikszet, ha erre kérik őket. A Máltai Szeretetszolgálat hozzátette, hogy a menekültek nem ott laknak, egyéves integrációs programban vesznek részt, és rövid időn belül kijelentik őket.

A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van bejelentkeztetve az idősek otthonába, ami kiugróan magas szám, mivel abban a körzetben összesen 2650 választásra jogosult személy lakik. A Párbeszéd szerint mindez befolyásolhatja a június 9-i önkormányzati választás végeredményét. Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője szerint pontosan tudják, hogy milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben, V. Naszály Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg a fideszes riválisát.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje a menekültek elleni uszítással vádolta meg a Párbeszédet. „Elítéljük V. Naszályi Márta színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben” – közölte.