Eurizon: Két pozitív fejlemény a részvénypiacok számára

Az Eurizon Asset Management Hungary elemzése szerint májusban két jelentős pozitív fejlemény történt, amelyek kedvezően hatnak a részvénypiacokra. A soft landing forgatókönyvhöz való visszatérés és a Fed kamatcsökkentésének várakozása új lendületet adott a piacoknak.

Az Eurizon Asset Management Hungary szerint a tavaly november óta tartó soft landing várakozásokat áprilisban váratlanul felváltotta a no landing forgatókönyv, ami után májusban ismét a soft landing került előtérbe. A Fed májusi kamatdöntő ülése utáni dovish elnöki kommentek, az USA inflációjának áprilisi csökkenése, valamint a feszes munkaerőpiac enyhülésének jelei újra a kamatcsökkentés irányába mozdították el a piaci várakozásokat.

A jelentés kiemeli, hogy májusban két új elem is megjelent, amelyek befolyásolják a piaci várakozásokat. Egyrészt a no landing és soft landing forgatókönyvek mögötti makrogazdasági folyamatok csökkentik a recessziós forgatókönyvek valószínűségét, másrészt a piacok pozitív hangulatát már az is erősíti, ha a Fed elkezdi a monetáris lazítást a kamatok terén.

Az első negyedéves jelentési szezon eredményei is megerősítik a pozitív makrogazdasági képet, különösen a fejlett piacokon, ahol a vállalati eredmények többségében felülmúlták a várakozásokat. Az Nvidia, mint az AI szektor egyik jelentős képviselője, ismét túlteljesítette az előrejelzéseket, ami további potenciált jelez az AI-raliban. Európában is hasonlóan pozitív eredményeket láthatunk, kedvezőbb árazással összehasonlítva a történelmi szintekkel.

A fejlődő piacokon Kína helyzete továbbra is jelentős kockázatot jelent, ami miatt az Eurizon Asset Management Hungary szerint érdemes alul súlyozni a fejlődő indexeken belül, ami növelheti például a régiós részvénypiacok súlyát. Összességében a fejlett piaci és régiós részvényeket felülsúlyozzák a kamattermékekkel szemben.

A nyersanyagpiacokon belül a zöld átálláshoz szükséges nyersanyagok, mint a réz vagy az alumínium, áremelkedését várják, az arany árfolyamát is magasabbra prognosztizálják. Az energiahordozók árában nem számítanak nagy elmozdulásra, így összességében az egész eszközosztály árfolyamemelkedésére számítanak. Az Accorde Alapkezelő szerint azonban a fémek piacán az erősen spekulatív hangulat miatt kisebb kínálat oldali problémákra is nagy mozgásokat láthatunk, és a réz esetében a legnagyobb felvevő piac továbbra is erősen túlkínálatos.

Az Eurizon Asset Management Hungary hangsúlyozza, hogy az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és a közlemény nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak. Az Accorde Alapkezelő hozzáteszi, hogy a nyárra ráfordulva ajánlott portfóliónkon nem változtattak, mivel régiós kitettségük továbbra is jól teljesít és pozitív kilátásokkal bír a második félévre vonatkozóan. A Gránit Alapkezelő szerint a kötvénypiacok rosszul, a reáleszközök viszont jól teljesíthetnek az erős konjunktúra mellett, és választási évben lévő USA GDP arányos államháztartási hiánya 6-8% körülire várható az idei évben, ami nehéz elképzelni az idei évre gazdasági visszaesést.