Ausztrál férfi kriogén fagyasztása: a jövőbe tekintve

Egy sydney-i férfi lett az első Ausztráliában, aki kriogén eljárással lett lefagyasztva, abban a reményben, hogy a jövőben újra életre kelthetik.

A The Independent beszámolója szerint az ausztrál Southern Cryonics cég bejelentette, hogy sikeresen lefagyasztotta az első ügyfelét, aki a sajtóértesülések szerint 170 ezer dollárt, azaz körülbelül 60 millió forintot fizetett ezért a szolgáltatásért. A férfi 80-as éveiben érte el életének végét május elején.

Az eljárás során a férfi holttestét a kórház hűtőkamrájából jégbe csomagolva azonnal elszállították, majd a Southern Cryonics csapata tíz órán keresztül dolgozott a test stabilizálásán. A vállalat közleményében részletezte, hogy az 1. páciens romló állapotáról értesülve gyorsan reagáltak a május 12-én Sydneyben bekövetkezett halálára, és az Aaron Drake által kidolgozott protokollt követték.

A stabilizáláshoz a legújabb típusú ECMO-gépet használták, amely a nyitott szívműtéteknél alkalmazott szív-tüdő bypass gép egyik változatát jelenti. A testet egy speciális, folyékony nitrogént tartalmazó zsákba helyezték, majd szárazjég hőmérsékletére hűtötték és átszállították a cég holbrooki létesítményébe, ahol hűtőkamrába került.

A kriogén fagyasztás tudományos és etikai kérdéseket is felvet. Bár a biológusok képesek néhány száz laboratóriumban tenyésztett sejt regenerálására, egy ember életre keltése még mindig a tudományos-fantasztikus irodalom területéhez tartozik. Gary Bryant, a Melbourne-i Királyi Műszaki Intézet munkatársa szerint a fagyasztott testek tartósítására jelenleg használt anyagok mérgezőek, és az eljárás inkább hasonlít a balzsamozásra, mint a megőrzésre, mivel a test belül megsemmisül.