Meghalt Albert S. Ruddy, A Keresztapa és a Millió dolláros bébi producere

94 éves korában meghalt Albert S. Ruddy, minden idők egyik legsikeresebb producere, aki röviddel 94. születésnapja után hunyt el a UCLA Ronald Reagan Medical Centerben, rövid betegség után, a családja köreiben.

Albert S. Ruddy egyike volt annak a kilenc producernek, akik kettő, vagy több Oscar-díjat is a magasba emelhettek. Az utolsó mondatai ezek voltak: "A játéknak vége, de megnyertük a meccset." A Paramount+ minisorozatában, a The Offerben Miles Teller alakította a legendás producert, és bemutatták Ruddy emlékeit az 1972-es A Keresztapa film elkészítéséről. Rengeteg kollégája búcsúzott tőle, köztük Dexter Fletcher, a The Offer rendezője, aki elmondta, hogy Ruddy "az egyik utolsó mohikán volt, aki olyan nagyszerű filmeket alkotott, amelyek a mai napig hatással vannak és inspirálnak."

Miles Teller nyilatkozatában azt mondta, hogy megtiszteltetés és kiváltság volt azt a producert alakítani, aki olyan életet élt, amiről a legtöbben csak álmodnak és irigyelnek. Érdekesség, hogy Ruddy kapta a legnagyobb időbeli eltéréssel a két Oscar-díját, ugyanis 32 év telt el közöttük. 1972-ben A Keresztapáért nyerte el az elismerést, amit Clint Eastwood nyújtott át neki, majd több mint három évtizeddel később, együtt vehették át az aranyszobrot a Millió dolláros bébiért. Clint Eastwood nyilatkozatában azt mondta: "Nagyon jó barátom volt és nagyon fog hiányozni."

Al Pacino, aki Michael Corleonét alakította A Keresztapában, elmondta, hogy Ruddy akkor is kiállt mellette a forgatásán, amikor más nem, bátorította őt és ezt soha nem fogja elfelejteni. Pacino szerint a producer "a Keresztapa forgatásának teljes ideje alatt abszolút csodálatos volt".

Gyászol a család

Ruddy 1930. március 28-án született Montrealban és New Yorkban nőtt fel. Fiatalon sportolt, családja elmondása alapján majdnem bekerült az olimpiai úszócsapatba. Kimagasló írói és produceri karrierje előtt programozóként dolgozott a híres Rand Corporation technológiai cégnél Santa Monicában. Pályafutása elismerései között szerepel két francia César-díj, két olasz David di Donatello-díj, két Arany Glóbusz és a USC Scripter Award. A Sanghaji Filmfesztivál életműdíját is megkapta, 2007-ben pedig a Zürichi Filmfesztivál zsűrijének elnöke lehetett.

Ruddy 43 évig volt házas az újságíróból lett Giorgio Armani divatvezető, Wanda McDaniel-el. Felesége mellett fia John, lánya Alexandra és veje Abdullah Saeed gyászolja.