A magyar gyerekek egészségügyi helyzete aggasztó

Magyarországon a gyerekek egészségügyi állapota egyre romlik, a dohányzás, alkoholfogyasztás és a nyugtatók, altatók használata is elterjedt a fiatalok körében.

Egy friss felmérés szerint Magyarországon minden ötödik iskoláskorú gyerek rendszeresen dohányzik, és a 15-19 éves diákok 40 százaléka már tapasztalt részegséget élete során. Ráadásul minden tizedik tanuló használt már élete során nyugtatót vagy altatót, még akkor is, ha nem volt rá szüksége.

A Hintalovon Alapítvány adatai szerint nemcsak a káros szenvedélyek terjednek, hanem az általános egészségügyi állapot is romlik. Gyurkó Szilvia, a szervezet gyermekjogi szakértője szerint különösen aggasztó, hogy 2016 óta jelentősen csökkent a házi gyermekorvosok száma, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Jelenleg több mint 100 ezer gyereknek nincs házi gyermekorvosa a lakóhelyén, és vannak olyan orvosok, akik több körzetet is ellátnak egyszerre.

Póta György házi gyermekorvos hozzátette, hogy egyes korábban ritkán előforduló betegségek, mint például a kóros elhízás, anyagcsere zavarok, cukorbetegség és mozgásszervi betegségek, mára sokkal gyakoribbá váltak.