Közösségi média korhatár: 15 éves kortól az EU-ban?

Az internetes közösségi hálózatok szabályozásának szigorítására van szükség, és egy politikus szerint a Facebook, TikTok és más hasonló platformok használatát 15 éves kortól kellene engedélyezni az Európai Unióban. A gyerekek védelme érdekében a közösségi média kritikusai a technológiai óriáscégek, mint a Meta és a Google nagyobb ellenőrzését követelik.

A televízió kikapcsolásával ellentétben, ma már nehezebb megóvni a gyerekeket az interneten terjedő káros tartalmaktól, amelyek hirtelen felkavaró képek vagy gyerekszemnek nem való posztok formájában jelenhetnek meg. Mette Frederiksen dán miniszterelnök a Politikenben megjelent cikkében azt javasolja, hogy a közösségi hálózatok szolgáltatóit vonják felelősségre a platformjaikon megjelenő tartalmakért, és hivatkozik az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvényre, amely a technológiai cégeket felelőssé teszi az algoritmusaik társadalomra és közegészségügyre gyakorolt hatásáért.

Frederiksen szerint a jelenlegi szabályozás nem elegendő, és az EU-ban a közösségi média használatának alsó korhatárát 15 évre kellene emelni, valamint hatékony életkor-ellenőrzésre van szükség annak érdekében, hogy a kiskorúak ne férhessenek hozzá ezekhez a platformokhoz.

A szigorúbb ifjúságvédelmi szabályozás világszerte terjed. Franciaországban egy szakértői bizottság az okostelefonok 13 éves korig történő betiltását javasolta, Nagy-Britanniában pedig az okostelefonok 16 éven aluliak számára történő értékesítésének tilalmát tárgyalják. Floridában a közösségi média tilalmát tervezik a 16 év alatti fiatalok számára, és az Egyesült Államokban szülők és iskolák csoportos keresetet indítottak a Meta, a TikTok, a YouTube és a Snap ellen, miután az USA Egészségügyi Minisztériuma figyelmeztetett a közösségi médiából származó kockázatokra.