Donald Trump hallgatási pénzes pere folytatódik

Kedden az esküdtszék előtt folytatódott Donald Trump amerikai exelnök hallgatási pénzes pere, ahol a védelem Michael Cohent, a vád koronatanúját „minden idők legnagyobb hazudozójának” titulálta, míg az ügyészség "bizonyítékhegyeket" tárt az esküdtek elé.

A tizenkét tagú esküdtszéknek hamarosan ítéletet kell hoznia az ügyben, amely már 2018 óta húzódik. Ekkor Michael Cohen, Trump egykori bizalmasa és jogásza, aki több kétes ügyben is képviselte őt, a rá váró börtönbüntetés enyhítése érdekében feltárta Trump ügyeit Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész és a nyilvánosság előtt.

A manhattani ügyészség 2023 áprilisában emelt vádat Trump ellen okirat-hamisítás miatt, ami precedens nélküli esemény, hiszen korábban még sosem fordult elő, hogy egy volt amerikai elnök büntetőeljárás alá kerüljön. A vád középpontjában a Stormy Daniels pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénz áll, amelyet a vád szerint a két választási kampány előtt adtak át neki, hogy ne beszéljen egy korábbi, Trump-pal állítólagosan lezajlott szexuális viszonyról.

Stormy Daniels, polgári nevén Stephanie Clifford, korábban azt állította, hogy évekkel ezelőtt intim kapcsolatba került Trump-pal, aki jelenleg ismét elnökjelölt. Trump azonban tagadja a viszonyt, és az összes vádpontban ártatlannak vallja magát.

A védelem képviselője, Todd Blanche több órán át érvelt az esküdtszék előtt, hogy Trumpnak nem állt szándékában sem üzleti feljegyzéseket hamisítani, sem választási beavatkozást elkövetni. Blanche támadta Cohen szavahihetőségét is, de az ügyészség szerint "bizonyítékhegyeket" tártak az esküdtek elé, és Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész 34 rendbeli bűncselekménnyel, üzleti iratok meghamisításával vádolta meg Trumpot.

Az ügyészség szerint Trump korábbi ügyvédje a hallgatási pénz kifizetését jogi költségként tüntette fel, amivel további, választáshoz kapcsolódó törvénytelenséget próbált elleplezni, és mindez a volt elnök tudtával történt.

A bíróság tervezett menetrendje szerint a záróbeszédeket követően a bíró iránymutatást ad az esküdtszék tagjai számára, hogy milyen elveket követve kell meghozniuk döntésüket. Az esküdtek akár már csütörtökön is döntést hozhatnak. A bűnösség megállapításához, valamint az ártatlanság kimondásához is egyhangúságra van szükség. Amennyiben a 12 esküdt nem tud ugyanarra véleményre jutni, akkor az határozatképtelen esküdtszéket jelent, és az ügy újratárgyalásához vezethet. Az újratárgyalási szándékot az ügyészségnek kell bejelentenie.

Donald Trump kedden a záróbeszédek elhangzása előtt úgy fogalmazott, hogy "ez egy nagyon veszélyes nap Amerika számára", és Joe Biden elnököt vádolta azzal, hogy fegyverként használja fel hatalmát, és politikájával tönkreteszi az országot. A Fehér Ház azt jelezte, hogy Joe Biden elnök amint az esküdtszék kimondja ítéletét, nyilatkozatot tesz majd politikai ellenfelének büntetőügyével kapcsolatban.

A tárgyalás a bírói instrukciókkal folytatódik, ezután az esküdtszék visszavonul az előre nem belátható ideig tartó ítélethozatalra. Az esküdteknek egyhangú, bűnös vagy ártatlan határozatra kell jutniuk, különben az eljárást semmissé nyilváníthatják. Donald Trump a közösségi oldalán kommentálta a záróbeszédeket a bírósági szünetek idején, és sérelmezte, hogy ő személyesen nem reagálhat az ügyészség záróbeszédére.

A tárgyalásokat egy újabb fejlemény is megzavarta, amikor Robert De Niro Oscar-díjas színész sajtótájékoztatót tartott a bíróság közelében, ahol Trump ellen élesen fogalmazott, zsarnoknak nevezve a volt elnököt, és azt állítva, hogy Trump visszatérve a Fehér Házba "eltörölné az alkotmányt" és sosem hagyná el azt. De Niro szavai után kisebb jelenet is kialakult egy feltételezhetően Trump-támogató férfival, aki a színészt bukottnak és elnyűttnek nevezte, mire De Niro "Gengszterek vagytok!" kiáltással válaszolt. Trump a közösségi oldalán reagált De Niro szavaira, őrültként emlegetve a színészt, aki szerinte "Trump okozta elmeháborodottságban" szenved.