Dobrev Klára és Ungár Péter a HVG és Telex interjújában

Dobrev Klára szerint több városban is forrong a helyzet, és a 2024-es önkormányzati választásokon eredményesebbek lesznek, míg Ungár Péter a Tisza Párt budapesti gyengülését jósolja.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa a HVG-nek és a Telex-nek adott interjúkban beszélt arról, hogy szerinte Orbán Viktor politikájának már nincs többsége az országban, és a választók nem elégedettek a jelenlegi helyzettel. Dobrev úgy véli, hogy Szolnok, Nyíregyháza, Nagykanizsa és Kőbánya városaiban forrong a helyzet, és megfogalmazta az ígéretet, hogy ezeket a városokat meg fogják szerezni, valamint megtartják az eddigieket. "Az utcán megváltozott a hangulat, mára kínos fideszesnek lenni" – tette hozzá. A DK EP-képviselője arról is beszélt, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök zsarolható, és Magyar Péter politikája durva Fidesz-győzelemhez fog vezetni.

Ungár Péter, az LMP politikusa szerint a Tisza Párt gyengébben fog szerepelni Budapesten, mint az Európai Parlamenti listán, mivel a választók tudják, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a fővárosról születnek döntések. Ungár azt is megjegyezte, hogy a Demokratikus Koalíció előrehozott választásokról szóló kampánya nettó hazugság, és Magyar Péter európai politikájáról semmit sem tudunk. Az LMP-ről elmondta, hogy szerinte ők az egyetlenek, akik megérintették a Fidesz táborát, és nem lát esélyt arra, hogy a Fidesz negyven százalék alatt teljesítsen.

Dobrev Klára szerint az országjárás során egyértelműen kiderült: az emberek megértették, hogy ismét egy olyan köztársasági elnökük van, akit „Orbán Viktor csak előrántott a kalapból, azért, mert zsarolható”. Ő maga nem hiszi el egy pillanatig sem, hogy a miniszterelnök olyan embert nevezett ki köztársasági elnöknek, akinek nem tud az előéletéről. A DK EP-képviselője úgy véli, hogy a Sándor-palota cáfolata inkább felismerő vallomással ért egyet, és Polt Pétertől nem vár semmi jót, de ha nem lép, akkor bűnpártolást követ el.

A politikus kiemelte, hogy a DK a koalícióban és az együttműködésben hisz, és az előző önkormányzati választáson az ellenzéki pártokkal kötött megállapodás eredményeként a megyei jogú városok többségét és a fővárost elvitték. Dobrev Klára szerint az, aki az ellenzéket nem egységesíteni, hanem legyőzni akarja, az Orbán Viktor rendszerét erősíti. Leszögezte, hogy Gyurcsány Ferencnek most nincs olyan ambíciója, hogy vezetői pozíciót töltsön be, és nem is lesz. A képviselő szerint a Tisza párt vezetője azokat az embereket szólítja meg, akik ellenzékiek, de keresik az útjukat.

Dobrev Klára úgy gondolja, hogy ők egyre erősebbek, mert szisztematikusan építkeztek, az emberek tudják róluk, mit képviselnek, és ezt mindenki fogja látni június 9-én. A politikus hozzátette, hogy „soha nem látott mennyiségű pénz” jött az országba az Európai Uniótól, de a környező országok jól használták fel, mi viszont nem. A Telex kitért arra is, hogy a DK-közeli kommunikációs világ jórészt Magyar Péterrel foglalkozik, de Dobrev Klára szerint a Nyugati fénynek semmi köze a DK-hoz.

A képviselő szerint nem gond, ha a pártok a vitáikat lerendezik, egészen addig, amíg azok a választók hétköznapi életéről szólnak. Úgy gondolja, hogy természetes, ha egy párt domináns akar lenni a közéletben, és reméli, hogy a DK lesz a legerősebb ellenzéki párt. „Június 9-én mi leszünk a legnagyobb erő, a szociáldemokraták és a zöldek” – mondta. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar EP-képviselőnek két feladata van: Magyarországon és az Európai Parlamentben dolgozni.

Dobrev Klára ismertette a 15 pontos közös DK-MSZP-Párbeszéd program legfontosabb kijelentéseit, amelyek között szerepel a bérfelzárkóztatás, a gyerekvédelem, a lakhatás és a zöld átmenet. Szerinte a legtöbb konfliktus ma Európában abból adódik, hogy az állampolgárokra gazdasági szereplőként tekintenek, és úgy, mint hús-vér emberek, egyedül a szociáldemokraták kezdtek el velük foglalkozni.

A politikai csatározások közepette Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter közötti konfliktus is kiéleződött. Gyurcsány azzal vádolta Magyart, hogy a DK elnöke a rendszer része, míg Magyar Gyurcsányt tette felelőssé a Fidesz sorozatos kétharmadaiért, és fideszes politikusnak nevezte őt. A kampányhajrában ez az összecsapás mindkettőjüknek jó lehet a saját táboruk stabilizálására. A kampánynak azonban vége lesz, és a Fővárosi Közgyűlésben a DK-nak és a Tisza Pártnak is lesznek képviselői, ahol csak az idő fogja eldönteni, hogy az utóbbi hónapok háborúja a két vezéregyéniség között ellehetetlenítette-e véglegesen az együttműködést.

A teljes interjúk a friss HVG-ben és a Telex-en olvashatók.