Dobrev Klára nem fogadja el a köztévés vitára vonatkozó szabályokat

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője kijelentette, hogy sem a vitán, sem a vita előtt nem fogja elfogadni a köztévé által meghatározott szabályokat. A politikus Facebook-oldalán osztotta meg álláspontját, miszerint nem hajlandó a köztévé által előírt módon megjelenni a vitán.

Dobrev tájékoztatása szerint az MTVA a Várkert Bazár épületébe történő bejutást csak a mélygarázson keresztül, lift használatával és hostessek kíséretében engedélyezi. Az ellenzéki politikus azonban elutasítja ezt a módszert, és azt tervezi, hogy gyalog, az utcáról érkezik majd, az emberek között sétálva próbál bejutni az épület rendes bejáratán. Dobrev Klára viccesnek találja, hogy a bejáraton nem lehetséges a bejutás az épületbe, és kijelenti: „Én nem fogok egy lesötétített autóban begurulni egy mélygarázsba, ahonnan majd külön személyzet kísér titkos folyosókon át. Az MTVA így szeretné. Tudom, hogy ott ehhez vannak szokva, tudom, hogy Orbánt így kell fogadni. Tudom, hogy ő kampányolni is csak titokban jár. De én gyalog fogok érkezni, nem a garázsból, hanem az utcáról fogok besétálni, az emberek között. És megpróbálnék mégis az épület rendes bejáratán bemenni”.

Dobrev Klára felhívást is intézett a közösségi oldalán keresztül, hogy az érdeklődők csatlakozzanak hozzá 18:15-kor a Clark Ádám tér ivókútjánál, és együtt keressék meg a Várkert Bazár főbejáratát. A csütörtöki vitának otthont adó helyszín előtt nagy nyüzsgésre lehet számítani, hiszen a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is demonstrációra hívja a szimpatizánsokat. Magyar Péter az ATV műsorában beszélt arról, hogy hiába szabta meg a köztévé, hogy miről beszélhet majd a rendelkezésére álló nyolc percben a vita alatt, ő arról fog beszélni, ami szerinte a magyar emberek problémája, és ha ezért kizárják, akkor Rogán Antal és Papp Dániel vállalja majd a felelősséget. A köztévés vita feltételeit Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője is elutasította, és a közmédia által kért, a vita szabályai elfogadásáról szóló nyilatkozatot „lelkiismereti okokból” nem írta alá.

A vitát a Várkert Bazárban, nézők nélkül rendezik meg, ahol a 11 listavezető – politikai támogatottságtól függetlenül – fejenként 7 percet kap programja bemutatására, majd egy percben reagálhat a többiek által elmondottakra. A vitavezetők Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesznek. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az eseményt teljes egészében bojkottálja, és alternatív műsort szervez az általuk „politikai Mónika-show”-nak titulált esemény elé: a Várkert bazár elé mikrofonokat és pódiumokat tesznek ki, ahol 8 perc alatt „bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről”. A vitára május 30-án, azaz csütörtökön este 8-tól kerül sor, amelyet az M1 élő adásban, nagyjából 100 perces időtartamban sugároz majd.