Biden elnök nehéz helyzetben

A Politico szerint a Demokrata Párt vezetői aggodalommal tekintenek a közelgő választások elé, mivel úgy vélik, Joe Biden elnök jelentős vereséget szenvedhet Donald Trump republikánus politikussal szemben.

A Demokrata Párt felsővezetése "ki van borulva" és "közel öt hónappal a választások előtt az aggodalom kézzelfogható ijedtséggé változott" több mint egy tucat pártvezető és tisztviselő szerint. A Politico által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó források szerint a pártvezetők és politikusok nyilvánosan pozitívabban nyilatkoznak Biden választási esélyeiről, mint amit valójában gondolnak. Egy Fehér Házzal kapcsolatban lévő stratéga szerint senki sem akarja bevallani, hogy a kampány rosszul áll, vagy hogy Biden hibákat követ el.

Egyik tanácsadója szerint Biden vereségéhez vezethetnek olyan tényezők, mint a bevándorlási politika, a magas infláció, az elnök korának kérdése, Kamala Harris alelnök népszerűtlensége és harmadik párti jelöltek, mint például Robert F. Kennedy Jr. jelenléte. A tanácsadó hozzátette, hogy a győzelemhez vezető okok listája olyan rövid, hogy még a telefonjára sem kell lementenie. Pete Giangreco, egy névvel nyilatkozó demokrata stratéga szerint még van esély a győzelemre, de úgy tűnik, a Biden-kampány nem a megfelelő úton halad.

Giangreco szerint, ha a demokraták azzal akarnak nyerni, hogy Biden kormányzása jobb volt, mint Trumpé, ezzel az érvvel a választást "a hét minden napján, vasárnap pedig kétszer is elveszítjük." A felmérések szerint az amerikaiak nosztalgikusan és pozitívabb fényben tekintenek vissza Trump elnökségére. Biden leginkább a fiatal és színesbőrű szavazók támogatásából veszíthetett, akik a demokraták szavazóbázisának alapját képezik. Trump büntetőpere sem mozdított az amerikaiak preferenciáin, és előző hónapban a republikánus jelölt több kampányadományt gyűjtött, bár összességében még mindig Biden vezet.

A RealClearPolling átlaga szerint Trump 1,1 százalékponttal vezet Biden előtt országos szinten, és vannak olyan csatatérállamok, ahol Biden 2020-ban még nyerni tudott, de idén már közel 5 százalékos lemaradással küzd. Ha a felmérések megbízhatóak, és a választások most lennének, Trump könnyedén diadalmaskodna. Trump már olyan államokban is kampányol, amelyeket korábban biztos demokrata győzelemnek tartottak, például Kaliforniában, New Jersey-ben és New Yorkban. New Yorkban a New York Times kutatása szerint Biden előnye 9 százalékponttal csökkent a regisztrált szavazók körében, míg a 2020-as választáson még 23 százalékponttal vezetett.