Concerto Budapest: A 2024/25-ös évad újdonságai és a társadalom tükre

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar a 2024/25-ös évadban is változatos és gazdag programmal készül, amelyben a klasszikus zene nagyságait és a magyar zenei élet kiválóságait ünneplik. Keller András főzeneigazgató szerint egy zenekar tökéletesen tükrözheti a társadalmat, és a Concerto Budapest ebben a szellemben állította össze az új évadot.

A Hegedű Ünnepe, a Concerto Mesteriskola, tematikus napok és koncertek jelentik az újdonságokat a következő évadban, amelyben a zenekar a megszokottan széles repertoárt és világsztárokat vonultat fel. Az Évad Művésze a Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf lesz, aki karmesterként is közreműködik majd a Zeneakadémián és a Müpában megrendezésre kerülő koncerteken.

Keller András szerint egy nagy létszámú zenei együttes, mint a szimfonikus zenekar, a társadalom tökéletes leképezése lehet, és ha jól működik, példát mutathat együttműködésben, megértésben, kommunikációban és közös célok megvalósításában.

Devich Gábor főigazgató az évadismertetőn hangsúlyozta a zenekar sokoldalúságát és az összefogás fontosságát a klasszikus zene kulturális életben való hangsúlyosabb szerepéért. A Concerto Budapest ebben élharcosként tevékenykedik, és a következő évadban is izgalmas programokkal várja a közönséget.

A zenekar két visszatérő vendégművésze, Gidon Kremer és Angela Hewitt videóban köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit, és a következő évad koncertjeivel kapcsolatos várakozásaikról beszéltek.

A Magyar Kincsek Ünnepén Eötvös, Dubrovay, Kodály, Liszt művei csendülnek fel, és a Hegedű Ünnepe három napon át a magyar hegedűművészet krémjét vonultatja fel. A Mozart-nap is folytatódik, ahol a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak állítanak emléket.

A Géniuszok és Volumenek bérlet mellett a Müpában a Favoritok bérlet, valamint a 3–10 éveseknek szóló Manó sorozat is elérhető lesz. Az új Névjegyek bérlet egy-egy zeneszerző művészetét állítja a középpontba.

A Volumenek bérletben olyan művek hangzanak el, mint Richard Strauss Don Quixote-ja, Chopin f-moll zongoraversenye, és a Bach születésének 340. évfordulójára szervezett ünnepi koncert.

A Favoritok bérlet koncertjein Brahms, Bach és Richard Strauss műveit élvezheti a közönség, és a Manó sorozatban a gyerekek térben és időben kalandozhatnak a zenék világában.

A Concerto Mesteriskola a gyakorló muzsikusok számára nyújt hasznos kiegészítő képzést, és a következő évadban is folytatódik a népszerű mesterkurzus-sorozat.

A nyári fesztiválok között említést érdemel a Ljubljana Fesztivál és az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál, ahol a zenekar Rachmaninov zongoraversenyeit és Mozart, valamint Eötvös Péter műveit adja elő.

Keller András szerint a Concerto Budapest célja, hogy nagy közösségi élményeket adjon a közönségnek, és ezen dolgoznak szakadatlanul.