Bécsi társasházak zöldítésének támogatása

Bécs városa májustól még nagyobb támogatást nyújt a társasházak zöldítésére, és a lakóközösségek számára ingyenes tanácsadást is biztosít.

A bécsi városháza bejelentése szerint május elejétől kezdődően a társasházak lakóközösségei magasabb támogatást kapnak a zöldítési projektek megvalósításához. A támogatás mellett a lakóközösségek egyórás helyszíni vagy telefonos tanácsadást is igénybe vehetnek, amely a technológiai lehetőségek és a megfelelő növények kiválasztásában, valamint a pályázati folyamatban nyújt segítséget.

A városháza szerint a tanácsadás során feloszlatják azokat a tévhiteket is, amelyek szerint a zöldhomlokzatok károsítanák a vakolatot, vagy hogy a növények miatt bogarak és rágcsálók lepték volna el a lakásokat.

A zöldítési támogatásokat nem csak zöldhomlokzatok létrehozására, hanem zöldtetők kialakítására és betonozott udvarok beültetésére is fel lehet használni. A magánterületeken lévő homlokzatok esetében a támogatás összege akár ötezer euró is lehet, míg a több mint tizenöt éve lebetonozott udvarokkal rendelkező társasházak tízezer eurós támogatást is kaphatnak az udvarok zöldítésére.

A bécsi városháza reményei szerint a zöldfelületek hozzájárulnak majd a város élhetőségének megőrzéséhez a klímaváltozás okozta egyre nagyobb nyári hőségben, mivel a zöldfelületek nem csak zajtompítóként, hanem természetes klímaberendezésként is működnek.