Stagnálnak a négyzetméterárak a Balatonnál

Harmadával nőtt májusban a Balatonon az ingatlankínálat, azonban a négyzetméterárak szinte változatlanok maradtak az előző év azonos időszakához képest, csupán 0,2 százalékkal magasabbak.

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos maradt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, miközben az északi parton közel 23, a déli parton pedig több mint 10 százalékkal nőtt a kínálat.

A legkeresettebb településeken, mint Balatonfüred, Tihany, Siófok és Zamárdi, továbbra is magasak a négyzetméterárak, 1,1-1,6 millió forint közötti átlagárral kell számolni. Felsőörs és Balatonakali is csatlakozott ehhez a körhöz, ahol az árak szignifikánsan emelkedtek, Felsőörsön például közel kétszeresére, 956 ezer forintra, Balatonakalinál pedig 32 százalékkal, vagyis négyzetméterenként több mint 1,1 millió forintot kell fizetni.

Az ingatlan.com és a money.hu adatai alapján a Balaton északi partjának kevésbé ismert településein, valamint a déli part távolabbi területein kedvező alkupozíciók alakultak ki a vevők számára. Az északi parton eladó ingatlanok száma mintegy 23 százalékkal nőtt, így több mint 6100 eladó ingatlan közül lehet válogatni.

Hegymagas, Lesencetomaj és Szentantalfa településeken jelentős árcsökkenés tapasztalható, míg Barnag és Lesencefalu esetében a négyzetméterárak csökkentek, illetve a kínálat nőtt. Hegymagason közel a felére, 46 százalékkal, Szentantalfán 41 százalékkal, Lesencetomajon pedig 15 százalékkal csökkentek az ingatlanárak.

A déli parton a part közvetlen közelében továbbra is magasabbak az árak, de a parttól 5-10 perces autóútra több megfizethető lehetőség kínálkozik. Siójuton, Kerekin és Balatonújlakon az árak jelentősen, átlagosan közel 38%-kal csökkentek.

Hogyan lehet hitelt felvenni nyaraló vásárlására?

A nyaraló vásárlásához piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével is lehetőség van, de a támogatott hitelek, mint a CSOK Plusz hitel vagy a falusi CSOK hitel, nem használhatók fel erre a célra. A CIB, Erste, K&H, Magnet és OTP bankoknál elérhető lakáshitelek nyaraló vásárlására is felhasználhatók, kamatkedvezményekkel együtt.

Az ingatlan besorolása fontos szempont, mivel a bankok kevésbé hitelezik a nyaraló besorolású ingatlanokat. Ha az ingatlan lakóingatlan besorolású és belterületen helyezkedik el, akkor a pénzintézetek rendszerint elfogadják fedezetként. Pótfedezet bevonásával akár önerő nélkül is finanszírozható a nyaraló vásárlása.

Egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete jelenleg 148-156 ezer forint között mozog, míg egy 30 millió forintos hitel esetében a havi törlesztő 222-234 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 53-56 millió forint között alakul.