Balaton vagy Adria: jelentős árkülönbségeket találtak a turizmuskutatók

A nyári szezon közeledtével ismét felmerül a kérdés, hogy a Balatonnál vagy az Adrián olcsóbb a nyaralás. A növekedés.hu által idézett Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének elemzése szerint jelentős árkülönbségek vannak a két úti cél között.

Az elemzés során a kutatók a szálláshelyek árait hasonlították össze a booking.com és a szállás.hu oldalakon, figyelembe véve a közlekedés, szállás, étkezés és látnivalók költségeit is. A Balaton és az Adria partján található népszerű úti célok közötti összehasonlításban a Balaton bizonyult olcsóbbnak, különösen egy pár esetében, ahol a szállás költségei 470-685 ezer forint között mozogtak, míg Horvátországban 500-970 ezer forint közötti árakat találtak.

Egy négytagú család esetében azonban kisebb az árkülönbség, Horvátországban 600 ezer és 1,8 millió forint között, míg a Balatonnál 630 ezer és 1,18 millió forint közötti árakon lehet szállást találni. A legolcsóbb kategóriában, a kemping önellátással, a horvát nyaralás bizonyult olcsóbbnak, 25 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni (605 ezer vs. 630 ezer forint).

Az önellátó apartmanok esetében az Adrián 30 ezer forinttal magasabb árakat találtak, míg a félpanziós szállodák esetében a Balatonnál 235 ezer forinttal olcsóbban lehet megszállni.

A Siófokon található szálláshelyek közül a legolcsóbb opció hat éjszakára 226 690 forintba kerül, míg Abbáziában a legkedvezőbb ár 231 315 forint. Az élelmiszerárakban csak minimális eltérés van a magyar boltok javára, de a horvát árak egyes termékeknél már meg is haladták a magyar árakat.

A strandételek terén egy balatonfüredi lángos 1000 forintba, a sajtos-tejfölös változat 1900 forintba kerül, míg Horvátországban a csevap ára 6,5 eurótól kezdődik. A 95-ös benzin átlagára Magyarországon jelenleg 604 forint, Horvátországban pedig 625 forint.