Súlyos hőhullám sújtja Ázsiát: Pakisztánban 53 fokot is mértek

A déli félteke több országát is brutális hőhullám érte, amelynek következtében Mexikóban a hónap hátralevő részében akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is várható, és már most több mint 100 bőgőmajom pusztult el, valamint madarak is hullottak az égből.

Délkelet-Ázsiában is hasonló a helyzet, ahol Indiában és a Fülöp-szigeteken a 40 fok körüli hőmérsékletek miatt iskolákat kellett bezárni, Thaiföldön pedig már több mint 30 halálos áldozatot követelt a forróság. A legmagasabb hőmérsékletet azonban Pakisztánban mérték, ahol a Szindh tartományban május 27-én a hőmérők 52 fokot mutattak.

Muhammad Saleem, Pakisztán éghajlatváltozási minisztériumának szóvivője szerint az országban a hőhullámok intenzitása, gyakorisága és időtartama gyorsan nő az előző évekhez képest, és a legkiszolgáltatottabbak a terhes nők, a gyerekek és az idősek.

A pakisztáni meteorológiai ügynökség jelentése alapján a mostani hőmérséklet közel áll a város és az ország rekordjához, amelyek idején 53,5, illetve 54 Celsius-fokot mértek. Pakisztán az ötödik legkiszolgáltatottabb ország az éghajlatváltozással járó hatásokkal szemben.

Az ausztrál meteorológiai hivatal áprilisban úgy értékelte, hogy az El Niño, a világ időjárását befolyásoló jelenség véget ért, azonban a déli országok némelyikében még mindig érezhetően felerősíti a hőhullámokat. Raghu Murtugudde, a Mumbai Indiai Technológiai Intézet munkatársa szerint a jelenség még mindig érezhető.