Ősi műtött koponya: az ókori egyiptomiak közel 5000 évvel ezelőtt megkísérelték az agydaganat kezelését

Kutatók olyan leletekre bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy az ókori egyiptomiak már közel 5000 évvel ezelőtt is ismerték és alkalmazták a sebészeti beavatkozásokat, többek között az agydaganat kezelésére vagy a betegség jobb megértésére irányuló boncolásokat.

A Cosmos Magazine által ismertetett, a Frontiers in Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint két több ezeréves koponyát vizsgáltak meg, amelyeken vágásnyomok láthatóak, amik a rák kezelésére irányuló műtéti kísérletekre vagy boncolásokra utalhatnak.

Az egyik koponya, a 236-os, egy 30-35 éves korában elhunyt férfié volt, amelyet Gízában találtak, és Kr. e. 2687 és 2345 közé datálják, az egyiptomi Óbirodalom idejére. A másik, az E270-es koponya egy olyan nőé volt, aki több mint 50 éves volt, amikor Kr. e. 663 és 343 között halt meg, az ókori Egyiptom késői korszakában, a 26. és 30. dinasztia között.

A 236-os koponya mikro-CT-vizsgálata során nagy kiterjedésű elváltozást fedeztek fel, amely a túlzott szövetpusztulásnak, más néven daganatnak felel meg, valamint mintegy 30 kisebb, kerek, áttétes elváltozást is azonosítottak. A sérülések körül található vágásnyomok sorozata meglepte a régészeket.

Albert Isidro, a tanulmány társszerzője a spanyolországi Sagrat Cor egyetemi kórházból úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, hogy az ókori egyiptomiak valamilyen sebészeti beavatkozást végeztek a rákos sejtek jelenlétével kapcsolatban, ami azt bizonyítja, hogy az ókori egyiptomi orvoslás is végzett kísérleti kezeléseket vagy orvosi feltárásokat a rákkal kapcsolatban”.

Az E270-es koponyán hasonló elváltozásokat találtak, amelyek egy csontpusztuláshoz vezető rákos daganatra utalnak. A kutatók szerint ez a koponya kettő gyógyult traumás sérülést is mutatott, ami arra utalhat, hogy az illető kezelést is kapott.