Az írók és a szólásszabadság védelme Olaszországban

Az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano szerint az írók joggal aggódnak a szólásszabadság miatt, és hangsúlyozza, hogy a kormány elkötelezett a véleménynyilvánítás teljes szabadságának biztosítása mellett.

Az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano elismeri, hogy az írók, mint például Salman Rushdie és Roberto Saviano, aggódnak a szólásszabadság helyzetéért világszerte. Sangiuliano a La Stampa interjújában emlékeztetett arra, hogy az olaszok is elszenvedték a cenzúrát, és példaként hozta fel Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicint, aki éveket töltött a szovjet Gulag büntetőtáboraiban, valamint Carlo Ripa di Meana esetét, aki 1977-ben a Velencei Biennálét a kelet-európai ellenzéki íróknak szentelte, amiért az Olasz Kommunista Párt keményen támadta. A miniszter együttérzését fejezte ki az írókkal és azt mondta, hogy a kormány a véleménynyilvánítás teljes szabadságáért akar dolgozni.

Sangiuliano úgy véli, hogy a béke és a környezetvédelem korunk két nagy kérdése, és elismeri, hogy a fiataloknak igazuk van ezen értékek melletti elkötelezettségükben. Hangsúlyozza, hogy meg kell értenünk, mit jelent a béke.

A közszolgálati televízió szerepe is kérdéses lett, miután Antonio Scurati író beszédét, amelyet a RAI 3 olasz televíziós csatornán olvasott volna fel, végül a Le Monde című lapban tették közzé. Scurati beszédében bírálta Giorgia Meloni miniszterelnök szélsőjobboldali pártját a történelem elferdítése miatt, de a közszolgálati televízió lemondta a beszédét. Sangiuliano, aki korábban a Tg2 igazgatója volt, emlékeztetett arra, hogy Scuratival többször is készítettek interjút, és lehetőséget adtak neki a véleménynyilvánításra.

: La Stampa interjú Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszterrel.