Az ínhüvelygyulladás komoly problémát jelezhet

Az ínhüvelygyulladás, más néven tenosynovitis, világszerte milliókat érintő mozgásszervi betegség, mely a csuklók, ujjak és az Achilles-ín területén jelentkezhet leggyakrabban.

Az ínhüvelygyulladás kialakulásában jelentős szerepet játszik az inak túlzott igénybevétele, a foglalkozási vagy sporttevékenységek során elszenvedett ismétlődő mechanikai stressz, ami mikrotraumákat okoz az ínban, csökkenti az ínhüvely "olajozó" képességét, gyulladást és degeneratív elváltozásokat eredményezve. Az índegeneráció és az életkorral összefüggő változások szerkezeti és összetételi átalakulásokat okoznak az inakban, ami csökkent kollagénszintézist és megnövekedett merevséget eredményezhet.

Az ínhüvelyek alagútszerű képződmények, amelyek az inakat magukba foglalva, a bennük található nyákszerű anyag segítségével gondoskodnak az inak mozgásának súrlódásmentes biztosításáról.

Az ínhüvelygyulladás több okból is megjelenhet, jelezhet túlzott használatot, biomechanikai egyensúly hiányát, stressz miatt kialakuló pszichés megterheltséget, genetikai hajlamot, hormonális változásokat, kitüremkedett porckorong miatti idegi érintettséget, belső szervi panaszokat, korábbi sérüléseket és műtéteket, valamint centrális szenzitizációt, ami generalizált fájdalom kialakulásához és fennmaradásához vezethet.

A kezelési lehetőségek között szerepel az alapos kikérdezés és állapotfelmérés, amely segít a panasz valódi okának felismerésében és a megfelelő kezelési módok meghatározásában. Az ínhüvelygyulladás kezelése házilag és hagyományos gyógymódokkal is támogatható, mint például a fájdalmas végtag nyugalomba helyezése, tehermentesítése rugalmas pólyával vagy merev ortézissel, gyógynövénytartalmú krémek használata, gyulladáscsökkentők alkalmazása, a környező izmok és lágyszövetek masszírozása, gyógytorna, valamint Kynesiotape felhelyezése.

Az ínhüvelygyulladás gyógyulási ideje egyénfüggő, de 1-2 hét alatt jelentős javulást lehet elérni. Fontos az ergonómia átgondolása és a napi tevékenységek módosítása az ismételt kialakulás esélyének csökkentése érdekében. Krónikussá váló ínhüvelygyulladás esetén szteroid injekció vagy műtéti beavatkozás is szóba jöhet.

A manuálterápia, mint kézzel végzett kezelés, enyhítheti a mozgató- és támasztórendszer fájdalmait, mérsékelheti a gyulladást, segítheti a szövetek regenerálódását, és alkalmas az ízületek stabilizálására. A terápia alkalmazása egyénre szabott terápiás terv alapján történik.

Az ínhüvelygyulladás fő tünetei közé tartozik az érintett ín területén jelentkező helyi fájdalom és érzékenység, duzzanat, az ízületi mobilitás csökkenése, crepitációval kísért ízületi mozgások, merevség érzése, a kéz koordinációjának és szorítóerejének romlása, valamint súlyosabb esetben láz.