Az idősebb magyarok körében is növekszik az internethasználat

Az internet világában az idősebb korosztály is egyre aktívabb Magyarországon, bár az 80 év felettiek továbbra is jelentősen elmaradnak a fiatalabbaktól, mutatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb kutatása.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által évente végzett nagymintás kutatás eredményei szerint, míg 2019-ben a 15 és 45 év közötti korosztály szinte teljes egészében internetezett, 2023-ra a 46 és 59 év közöttiek is elértek ezt a magas használati szintet. Tavaly a 60 és 65 év közötti korcsoportban is meghaladta a 80 százalékot az internethasználók aránya, ami jelentős, 25 százalékpontos növekedést jelent a négy évvel korábbi adatokhoz képest. Az intenzív növekedés a 75 éves korosztályig figyelhető meg, míg a 80 év felettiek körében csupán 10 százalék használja az internetet, ami nem változott az elmúlt években.

Az életkor mellett más tényezők is befolyásolják az idősebbek internetezési szokásait. A kutatás rámutatott, hogy a nem is meghatározó: a nők 5 százalékkal gyakrabban használják az internetet, mint az azonos korú és végzettségű férfiak. Az iskolázottság szintén fontos tényező, hiszen az általános iskolai végzettséggel rendelkező 70 éveseknek csak 48 százaléka, míg a diplomásoknak 65 százaléka internetezik. A munkavégzés is növeli az internethasználat valószínűségét: a nyugdíjkorhatárt meghaladva is dolgozók körében 15 százalékkal magasabb az internethasználók aránya, mint az inaktív társaik között.

A háztartásban élő más internethasználók jelenléte is elősegítheti az idősebbek internetezését, mivel így könnyebben áthidalhatók az esetleges technikai akadályok. Érdekes megfigyelés, hogy míg a tizenévesek 87 százaléka használja az internetet mobiltelefonon, addig a 65 éves vagy annál idősebbek körében ez az arány csak 57 százalék. Ennek oka lehet, hogy az idősebbek számára a mobiltelefonok képernyője túl kicsi, ezért inkább a nagyobb képernyőjű számítógépeket vagy laptopokat részesítik előnyben.