A magyar InstaCash terjeszkedik a régióban

Az InstaCash magyar fintech startup a Buy Now Pay Later (BNPL) piacán terjeszkedik, és a közeljövőben régiós szintű céggé kíván válni. A vállalat már jelen van a román és a szlovák piacon, és hamarosan a cseh piacra is belép.

Az InstaCash szerint Nyugat-Európában a BNPL szolgáltatások az online vásárlások egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képezik, ahol az elmúlt 5-6 évben 5-10 százalékra nőtt a penetráció. Lengyelországban ez az arány már most 5 százalék. A cég vezérigazgatója szerint Szlovákia, Románia és Csehország Magyarországnál előrébb jár ebben a területen, de a régió többi országában is hasonló növekedésre számítanak. Magyarországon a BNPL aránya az online vásárlásokon belül a közeljövőben 3-6 százalékra nőhet a jelenlegi egy százalékról.

A magyar piacon jelenleg több szereplő kínál hasonló BNPL megoldásokat, köztük a Leanpay, a Klarna és az IzzyPay. Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója szerint a következő években további nagy fintech cégek is megjelenhetnek Magyarországon.

Az InstaCash technológiai megoldását már 40 webshop integrálta, amely elektronikus úton, banki interface alapokra építve vizsgálja az ügyfelek bankszámlatörténetét, és valós időben, néhány másodperc alatt elvégzi a hitelminősítést. A szolgáltatás 2022-es indulása óta mintegy 40 ezer tranzakciót hagyott jóvá, a késedelmes hitelek aránya pedig rendkívül alacsony.

A vállalat szerint a halasztott fizetési szolgáltatást igénybe vevő webshopok száma a jelenlegi 150-200-ról a közeljövőben 1000 fölé emelkedhet, és a legnagyobb online kereskedők is használhatják majd ezt a fizetési módot.

Az InstaCash Kft. anyacége, a Fintrous Group Kft. két befektető, a BNL Start szakmai inkubátor és a Solus Capital kockázati tőkealap tulajdonában van, amelyek eddig mintegy 300 millió forintot fektettek a cégbe. A Fintrous Group Kft. 2022-ben 105,354 millió forintos árbevételt ért el, ami jelentős növekedés az előző évi 61,099 millió forinthoz képest, de a cég 2022-ben 116,919 millió forint veszteséggel zárt.