Örök nyugalomra tér az első népszerű csevegőprogram

Meghódította Amerikát, aztán Oroszországban landolt, 27 és fél évvel indulása után viszont búcsúzik az őscsevegőprogram.

Az internetes csevegőprogramok világának előfutára, az ICQ hamarosan bezár. A tulajdonos orosz VK múlt pénteken egy lakonikus bejegyzésben közölte, hogy az ICQ leáll június 26-án. Az 1996-ban megjelent ICQ nevét az angol "I Seek You" kifejezés betűsítéséből kapta, és jelentős változást hozott az addig karakterekből álló emotikonokkal és ASCII-arttal operáló IRC világába.

Az ICQ vicces hangjával, színes-szagos kezelőfelületével, matricáival és az online hívással vált ismertté. A következő két évtized során számos másik csevegőprogram jelent meg, mint az AOL Instant Messenger, a Skype, a Viber, a Snapchat, az iMessage, a Telegram, a WhatsApp és a Facebook Messenger, de az alapvető kommunikációs mód keveset változott.

A Google-, Apple- és Meta-fiókok előtti világban az ICQ egyedi azonosító számokat adott a felhasználóknak, és még a mobilinternet előtti időkben ingyen SMS-ben értesített, ha valaki offline állapotban üzenetet kapott.

Az ICQ az ezredfordulón érte el csúcspontját 100 millió regisztrált fiókkal. A felhasználói bázis azonban lassan csökkent, 2010-re 42 millió aktív felhasználó maradt, 2022-re pedig már csak 11 millió. Az eredeti, ötfős izraeli fejlesztőcsapat, a Mirabilis produktuma annyira megtetszett az AOL-nak, hogy 1998-ban felvásárolták őket, majd 2010-ben továbbadták az orosz Digital Sky Technologies-nak, amely később a VK nevet vette fel.

Az orosz korszakban az ICQ-t utoljára 2021-ben emlegették Hongkongban, egy nosztalgiahullám és a WhatsApp személyes adatkezelésével szembeni tiltakozás kapcsán. 2018-ban felmerült, hogy az orosz titkosszolgálat akadálytalanul hozzáfér a felhasználók beszélgetéseihez, amit a Novaja Gazeta több tucat bírósági ügyre hivatkozva támasztott alá. 2023-ban a brazil Núcleo Jornalismo arról számolt be, hogy a rendszert gyermekpornográfia terjesztésére használták a moderáció hiánya miatt. Az elmúlt hónapokban az ICQ eltűnt az iOS App Store és a Google Play katalógusából is.

Az ICQ csapata egy adekvát giffel búcsúzott, amely az 1991-es Terminátor 2. – Az ítélet napja című film egyik jelenetét idézi.

(Mashable, The Verge)