A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése és a hírességek reakciói

Május 20-án a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Karim Khan bejelentette, hogy elfogatóparancsot kezdeményez Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter, valamint a Hamász terrorszervezet három vezetője ellen. Dua Lipa énekesnő az izraeli hadsereg cselekedeteit népirtásként jellemezte, és szolidaritásra szólította fel követőit a gázai övezet lakóival.

Karim Khan ügyész döntése különösen nagy felháborodást váltott ki Izraelben és az Egyesült Államokban. Az ügyész azzal váltotta ki a morális válságot, hogy egy kalap alá vette a demokratikus úton megválasztott izraeli vezetőket a Hamász terrorvezéreivel, akik izraeli civilek ellen követtek el kegyetlenségeket.

Az ügyész szerint Izrael Gázában „az éheztetést eszközként” alkalmazza és szándékosan támad civil célpontokat. Ezzel szemben több mint 30 ezer segélyszállító teherautó érkezett Gázába, több mint 590 ezer tonna humanitárius segéllyel, beleértve az élelmiszert, orvosi felszereléseket, ivóvizet és sátrakat. Izrael a polgári lakosság evakuálásával igyekszik csökkenteni a háborúban esetlegesen keletkező civil áldozatok számát.

Az Egyesült Államok elnöke, Biden is felháborodását fejezte ki az ICC ügyésze döntése kapcsán, hangsúlyozva, hogy Izrael és a Hamász között nincs egyenlőség, és az Egyesült Államok mindig Izrael mellett fog állni. Az amerikai-izraeli kapcsolatok továbbra is stratégiai jelentőségűek mindkét fél számára, és a két ország közötti szövetség hosszú távon valószínűleg túléli a jelenlegi feszültségeket.

Dua Lipa Instagram-sztoriban osztotta meg az Artists4Ceasefire nevű szervezet grafikáját, amely az azonnali tűzszünetre szólít fel. Az énekesnő korábban is kiállt a palesztinok jogai mellett, de hangsúlyozta, hogy nem nézi el a Hamásznak az Izrael elleni terrortámadásokat sem.

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze döntése és a hírességek közösségi médiában megnyilvánuló állásfoglalásai ismét reflektorfénybe helyezték az izraeli-palesztin konfliktust, amely a nemzetközi közösség figyelmét is magára vonja.