Az "Estonia" sorozat – A tenger mélyén rejlő titkok és a felelősség elhárításának ábrázolása

Az 1994-es Estonia kompkatasztrófa borzalmas eseményeit és következményeit dolgozza fel minden idők legdrágább finn sorozata, amely az RTL+ kínálatában érhető el. A tragédia, amely fél óra alatt ragadta magával 852 ember életét, nem csak a tenger mélyén hagyott nyomot, hanem a szárazföldi felelősségvállalás és politikai játszmák színterévé is vált.

Miikko Oikkonen, a sorozat finn showrunnerje mélyreható kutatásba kezdett az Estonia ügyében, több mint tizennégyezer dokumentumot átvizsgálva a finn nemzeti archívumban, ami másfél évébe telt. Oikkonen elhatározta, hogy nem fogja egyszerűsíteni a történetet, és nem foglalkozik a katasztrófa körüli elméletekkel. A sorozat nyolc részen keresztül mutatja be a felelősség hárításának és a politikai manőverezésnek a folyamatát, miközben a hozzátartozók és túlélők szenvedéseit is bemutatja.

Az Estonia sorozatot gyakran hasonlítják az HBO Csernobil című művéhez, amely szintén egy nemzetközi katasztrófát dolgoz fel, hangsúlyt fektetve a döntéshozók és politikusok közötti konfliktusokra. A sorozatot Mans Mansson rendezte, aki operatőrként dolgozott a Csernobilon, és J-P Passi operatőr is közreműködött mindkét produkcióban. A finn sorozat 15 millió eurós költségvetéssel készült, és a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be először.

Az Estonia tragédiája 1994. szeptember 28-án történt, amikor a komp orrkapujának eltörése miatt víz árasztotta el a hajót, ami fél óra alatt elsüllyedt. A mentést a viharos időjárás és a helyzet késői lokalizálása nehezítette, és a balesetben 852 ember vesztette életét. A katasztrófa után azonnal megkezdődött a felelősség hárítása a svéd-észt tulajdonban lévő hajó, a nemzetközi vizeken történt tragédia, és a német gyártású komp kapcsán.

A sorozat egy finn mérnököt is bemutat, aki a tudományos megközelítést képviseli, de a bürokrácia és nemzetérdekek útvesztőiben elveszik a hangja. Emellett egy önkénteskedő lelkész szemszögén keresztül ismerhetjük meg a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak helyzetét. A sorozatban felmerülő morális kérdések között szerepel az is, hogy kiemelhetők-e a halottak a tengerből évekkel a tragédia után.

Az Estonia sorozat a nyomozás és az áldozatokra való koncentrálás mellett elkerüli az elmúlt években felmerült összeesküvés-elméletek tárgyalását. Oikkonnen célja a tények és az ügy megoldatlanságának bemutatása volt, nem pedig a rejtély megoldása vagy a bulvárosítás. A sorozat nyomasztó hangulata és a dramaturgiai megoldások hiánya miatt a nézők nem várhatnak feloldást vagy heroizálást, a skandináv minimalizmus pedig a műfaj rajongói számára különleges élményt nyújthat.

Az Estonia sorozat értékelése a 24.hu szerint 7/10 pont.