Az űridőjárás előrejelzésére szolgáló műholdat fejleszt az Airbus

Az Airbus vállalat mintegy 88,2 milliárd forintot kapott az Európai Űrügynökségtől (ESA) a Vigil nevű műhold kifejlesztésére, amely képes lesz 4-5 nappal előre jelezni az űridőjárást és a sarki fényt.

Az ESA az Airbus vállalatot bízta meg egy új műhold megépítésével, amelynek fő feladata az űridőjárás előrejelzése lesz. A Vigil műholdat a L5-ös Lagrange-pontba tervezik telepíteni, ami 150 millió kilométerre van a Naptól, és a Föld keringési pályáján található, de nem a bolygónál, hanem attól valamelyest "lemaradva".

A műholdnak köszönhetően a Napot a Földhöz képest oldalnézetből lehet majd megfigyelni, így a csillag egy adott régiójának aktivitását már jóval azelőtt észlelhetik, mielőtt az a Föld felé fordulna. Ezáltal a szerkezet 4–5 nappal előre jelezheti a napviharokat, amelyek a május közepihez hasonlóan erős geomágneses viharokat okozhatnak, és akár Magyarország felett is megfigyelhetővé tehetik a sarki fényt.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója szerint a Vigil műhold drasztikusan javíthatja majd az űridőjárás előrejelzését. A napviharok során a Nap nagy energiával rendelkező részecskéket bocsát ki, amelyek belecsapódnak a Föld mágneses mezejébe, és a légköri részecskéket magasabb energiaszintre hozzák, ami fény formájában jelenik meg, mint a sarki fény.

Ez a jelenség, bár látványos, komoly fennakadásokat okozhat a kommunikációban és a navigációban, ezért fontos, hogy időben előre jelezzék a napviharok érkezését, hogy megfelelően fel lehessen rá készülni. Az ESA által biztosított 230 millió eurós, azaz körülbelül 88,2 milliárd forintos támogatással az Airbus végzi a fejlesztést, és a tervek szerint a műhold 2031-ben indulhat útnak.