Anguilla: a mesterséges intelligencia által meggazdagodott karib-tengeri sziget

A karib-tengeri Anguilla szigetén a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése jelentős gazdasági fellendülést hozott, az .ai domain név iránti növekvő kereslet révén.

1988-ban az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) minden ország számára kijelölte a használandó legfelső szintű tartományneveket (TLD-ket). Anguilla esetében az .ai végződés a mesterséges intelligencia (artificial intelligence) rövidítésével megegyezővé vált, ami a technológiai fejlődés következtében váratlan bevételi forrást jelentett a sziget számára.

A turizmusra épülő gazdaságú Anguilla számára az AI-boom jelentős bevételt hozott: a domain regisztrációkból származó bevételek elértek 32 millió dollárt, ami a sziget GDP-jének mintegy tíz százalékát teszi ki.

A kormányzat a domain regisztrációkért 140 dollártól akár több ezer dollárig terjedő összegeket szed be, az eddigi legdrágábban eladott .ai domain az expert.ai volt, amelyért körülbelül százezer dollárt fizettek.

Az .ai végződés különösen az AI-vel foglalkozó vállalkozások, főleg startupok számára vonzó, mivel ezzel kommunikálhatják, hogy az AI-boom élvonalába tartoznak. Ilyen cégek között van Elon Musk X.ai nevű vállalata is.

Anguilla vezetője, Ellis Webster a The New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy a sziget a domain regisztrációkból származó bevételeket többek között ingyenes egészségügyi ellátás biztosítására, egy iskola és szakképzési központ építésére, a reptér felújítására, a sporttevékenységekre és rendezvényekre szánt költségvetés megduplázására, valamint a külföldön gyógykezelésre szoruló állampolgárok támogatásának növelésére használja fel.

A jövőbeli kilátásokat illetően Anguilla 2024-ben hasonló bevételre számít, mint az előző évben, és a megújításoknak köszönhetően a bevétel hosszú távon is stabil maradhat.

A hasonló szerencsés helyzetben lévő országok közé tartozik Tuvalu is, amely 50 millió dollárért adta el a .tv végződés jogait, valamint Montenegró, ahol a .me végződés a személyesség miatt vált népszerűvé.

Anguilla, bár gazdaságilag önálló, nem számít független országnak, hanem a brit tengerentúli területek közé tartozik, hasonlóan Bermudához és Gibraltárhoz.

: (The New York Times, Concordeblog, El Pais)