Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

Egy amerikai milliárdos és egy mélytengeri felfedező tervezi, hogy tengeralattjáróval merüljenek le a Titanichoz, amely mintegy 3800 méteres mélységben fekszik.

Az ohiói mágnás, Larry Connor és a kalandor Patrick Lahey, a Triton Submarines társalapítója a Triton 4000/2 Abyssal Explorer tengeralattjárót tervezi használni az expedíció során, amely 4000 méterig képes biztonságosan lemerülni. A Titan tengeralattjáró, amely az OceanGate-hez tartozott, és 2023-as katasztrófájában öten vesztették életüket, köztük az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush is, csak 1300 méterig volt hitelesített.

Connorék misszióját csak akkor indítják el, ha a használt járművet egy tengerészeti szervezet teljes mértékben tanúsítja. Az expedíciónak jelenleg nincs meghatározott időkerete.

Connor célja az, hogy megmutassa: bár az óceánnak rendkívüli ereje van, lenyűgöző és élvezetes lehet, ha az ember megfelelően jár el. A milliárdos és társa reméli, hogy sikeres útjukkal feléleszthetik a magán tengeralattjáró ipart, amely az OceanGate tavalyi balesete, amikor a Titan merülőhajó felrobbant a Titanic felé tartva, és a tragédia óta megrendült, más cégek pedig törölt megrendelésekről és csökkenő eladásokról számoltak be.

Connor nem először vállalkozik extrém útra, 2022-ben már fizetett azért, hogy a Nemzetközi Űrállomásra repülhessen. Lahey pedig 2008-ban vett részt a Triton Submarines alapításában, és a duó 2021-ben már lemerészkedett a Challenger Deephez és a Sirena Deephez a Mariana-árokban. A több mint 11 ezer méter mélyen fekvő árok a Föld tengerfenékének legmélyebb pontja.

Ez a tragédia elrettentően hatott az emberek érdeklődésére ezek iránt a járművek iránt

– jelentette ki Patrick Lahey.

Lahey 2008-ban társalapítója volt a Triton Submarinesnak, Connor pedig a The Connor Group, az ohiói Dayton közelében működő ingatlanbefektetési cég vezetője. A két férfi 2021-ben együtt vállalkozott arra, hogy tengeralattjáróval lemerüljenek a Challenger Deep-hez és a Sirena Deep-hez a Mariana-árokban. A több mint 11 ezer méter mélyen fekvő árok a Föld tengerfenékének legmélyebb pontja.