Vágni, vagy nem vágni, az itt a kérdés

Lesz idén kamatcsökkentés Amerikában? A vezető gazdasági elemzőket és piaci szereplőket ez a kérdés foglalkoztatja leginkább. A héten érkező amerikai fogyasztói adatok alapján közelebb kerülhetünk a válaszhoz, hogy mit tervez a FED.

A makrogazdasági adatok, a nagyvállalati gyorsjelentések és egy gigászi kripto-konferencia mind hozzájárulhatnak a vezető tőzsdeindexek, részvények és kriptovaluták árfolyamának mozgásához a rövidített héten, amely a háborús hősök emléknapja miatt hétfőn zárva tartott amerikai tőzsdével kezdődött.

Pénteken jön a legfontosabb adat

A hét utolsó munkanapján kerül közzétételre az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A befektetők nagy figyelemmel fogják követni a bejelentést, mivel a Federal Reserve (Fed) többször hangsúlyozta, hogy a PCE index az általuk egyik legfontosabbnak tartott indikátor, amely alapján a jegybanki kamatdöntések megszületnek. Az elmúlt hónapok makacs inflációs adatai miatt a piaci várakozások csökkentek a kamatvágásokkal kapcsolatban, és jelenleg egy, esetleg két, egyenként 25 bázispont értékű vágással számolnak a Wall Streeten, míg több befektetési bank szerint idén egyáltalán nem kezdi meg a Fed a kamatcsökkentő periódust. Egy kedvező pénteki PCE index tehát megágyazhat a jegybank első kamatcsökkentő döntésének, az enyhülő pénzügyi környezet pedig újabb lökést adhat a részvénypiacnak. Azonban, ha a vártnál magasabb inflációs adatok érkeznek, az tovább odázhatja a kamatvágásokat, aminek az egyik legnagyobb vesztese a már így is küszködő ingatlanszektor lehet.

Gyorsjelentések

A heti vállalati negyedéves gyorsjelentések középpontjában a kereskedelmi láncok állnak, de több bank és techcég is megosztja az elmúlt három hónap pénzügyi adatait a napokban. Kedden a Bank of Nova Scotia és a CAVA Group jelentései lesznek mérvadók, szerdán pedig a Salesforce, a Chewy, a HP, valamint az Okta lép színre. A mesterséges intelligencia iránt érdeklődő befektetők a C3.ai adataira lesznek legkíváncsibbak. Csütörtökön érkezik a hét legnagyobb érdeklődéssel várt jelentése a Costcotól, amelynek papírjai idén eddig 24 százalékos emelkedéssel rekord magas árfolyamot értek el, ennek ellenére több hedge fund is shortolja a cég részvényeit. A kereskedelmi cégek közül csütörtökön jelent a Best Buy és a Dollar General, a kedvelt laptop gyártó, a Dell, valamint a Royal Bank of Canada. A lábbelik szerelmeseinek a Foot Locker és a Birkenstock jelentéseit érdemes figyelemmel követni. A hetet pénteken a Frontline olajtanker vállalat gyorsjelentése zárja.

Itt a nagy kripto konferencia

Szerdán kezdődik a világ egyik legnagyobb kriptovalutákkal foglalkozó konferenciája, a CoinDesk Consesus. Az eseményen többek között olyan nagy nevek tartanak beszédeket, mint a független amerikai elnökjelölt Robert F. Kennedy Jr., valamint az ARK Invest befektetéskezelő cég alapítója, Cathie Wood. Az elmúlt hét a kriptovaluták befektetőinek kedvezően alakult, a Bitcoin rövid időre újra benézett a lélektanilag fontos 70.000 dolláros szint fölé, míg az Ethereum több, mint 20 százalékot javított az új ETF–ek bevezetésének hírére.

Betekintés a rákgyógyítás jövőjébe

Az egészségügyi szektor befektetői az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Chicagoban megrendezésre kerülő éves találkozóját fogják figyelemmel követni a héten. A Wall Street elemzői szerint az esemény kapcsán olyan nagyvállalatokat érdemes majd figyelni, mint az AstraZeneca, a Pfizer, vagy a Gilead Sciences.