Kampányol és pereskedik Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsájtott oktatója

Nem jött létre megegyezés a Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly októberben kirúgott közgazdász oktató, Ádám Zoltán ügyében, ezért a munkaügyi per ma kezdődött meg a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumában.

Ádám Zoltán, aki a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének volt docense, az egyetem ellen indított pert, miután nem sikerült megegyezniük a munkáltatóval. Az oktató az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a bíróságtól azt várja, mondja ki: az ő azonnali hatályú elbocsátása jogszerűtlen volt, és kötelezze az egyetemet a visszahelyezésére. A tanár ügyvédeivel érkezett a tárgyalásra.

Az elbocsátás oka egy vizsgabotrány volt, amely során Ádám Zoltán nem volt hajlandó vizsgára bocsátani Rahimkulov Timur fiát, aki nem teljesítette a vizsgához szükséges előzetes feladatokat. Rahimkulov Timur Oroszországból származik, és Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójaként van számon tartva. A diák szülei nyomást gyakoroltak a docensre, hogy engedje fiukat vizsgázni, sikertelenül, majd a dékánon keresztül érték el céljukat.

A docens etikai eljárást kezdeményezett, amelynek eredményeként a vizsgálóbizottság megállapította, hogy a hallgatóval szemben tényleg kivételeztek, és a két érintett dékánt elmarasztalták. Azonban csak Ádám Zoltánt bocsájtották el, azzal az indokkal, hogy nem adott át bizonyos bizonyítékokat, és nem megfelelően kommunikált az egyetem vezetésével.

Az egyetem szerint Ádám Zoltánt az együttműködés megtagadása miatt rúgták ki. A közgazdász azóta a közéletben is aktív, először Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina főtanácsadója lett, majd a XIII. kerületben független képviselőként indult az önkormányzati választásokon. A Telexnek adott korábbi nyilatkozatában a vizsgabotrányt a magyar közállapotok lakmuszpapírjaként említette. Jelenleg egy tudományos intézetnél dolgozik kutatóként, és nem találkozott a Rahimkulov családdal az eset óta.

A munkaügyi per elsőfokú ítélete várhatóan még az év folyamán megszületik. A per szerdai tárgyalásán Ádám Zoltán részletesen felidézte a 2023-ban lezajlott levelezést, amelyben az egyetem kancellárja felszólította, hogy küldje el neki az egyik oktatótársával váltott emailjeit. Ádám végül együttműködött, de később kiderült, hogy két, a kancellár által kért email kimaradt az átküldött email-folyamból.

Az Ádám által indított etikai eljárásokban első fokon elmarasztalták, másodfokon viszont felmentették az érintett egyetemi vezetőket. Takáts Előd rektor a felelősség alól való felmentése után lemondott posztjáról. Másodfokon, két dékán esetében az általános rektorhelyettes, a rektoréban az egyetemet fenntartó alapítvány Hernádi Zsolt Mol-vezér által irányított kuratóriuma hozott felmentő döntéseket.

A bíróságon Ádám Zoltán kifejtette, hogy a kancellár leveleinek hangneme nem egyezett azzal, ahogy az egyetem akadémiai szervezetének munkatársai általában kommunikálnak egymással, és felmerült benne a kérdés, hogy milyen alapon ad neki utasításokat. A hiányzó levelek ügye bonyolulttá vált, amikor kiderült, hogy Ádám Zoltán később rájött, mely üzenetek nem mentek át és arra is, hogy miért.

A kirúgás okai közt nem csak az szerepelt, hogy az egyetem vezetése szerint Ádám Zoltán nem működött együtt a szabálytalansági eljárásban, de azt is felrótták neki, hogy tiszteletlenül beszélt a kancellárral, illetve a Corvinus vezetésének rossz hírét keltette, amikor a Facebook-csoportban írt kollégáinak az ügyről.

A Fővárosi Törvényszék július 3-án folytatja a munkaügyi per tárgyalását, amikor tanúként kívánják meghallgatni Szabó Lajos megbízott rektort, ám ha a Corvinus jelenlegi vezetőjének ez az időpont nem lesz alkalmas, az eljárás szeptember elején folytatódik majd.