A verőcei hajóbaleset tragédiája

A verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője szerint a motorcsónak vezetője nem vett figyelembe több utas kérését sem, hogy lassítson, amikor már félelem uralkodott el rajtuk a vízen cikázás közben. Az RTL Híradója által megszólaltatott olasz férfi, aki a balesetet követően arccsont- és kulcscsonttörést szenvedett, a motorcsónak hátsó részében tartózkodott az ütközés pillanatában. A férfi a kórházi kezelés után már otthon lábadozik, és a rendőrök is kihallgatták. Állítása szerint kezdetben élvezték a száguldást, de később többen is kérték a vezetőt, hogy lassítson, mivel halálfélelme volt.

A tragikus esemény május 18-án, szombaton történt, amikor egy nyolc utast szállító motorcsónak és egy szállodahajó ütközött össze Verőcénél. A balesetnek egyetlen túlélője volt, két utas holttestét rövid időn belül megtalálták, míg további öt személyt eltűntként kerestek. A kutatás során az eltűntek közül négy áldozat holttestét múlt héten találták meg a Dunában, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap, míg a hetedik áldozatot hétfőn azonosították.

Az RTL információi szerint a kishajón egy társaság utazott haza egy buliból. A baleset éjszakáján, 22 óra után többen hallották a csattanást, és látták, hogy az MS Heidelberg szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, azonban nem állt meg. A Személyhajósok Szövetségének szóvivője elmondása alapján a kishajónak minden esetben el kellett volna kerülnie a nagyobb hajót, és a motorcsónak vezetőjének látnia kellett volna a kivilágított szállodahajót. A szállodahajó cseh kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Múlt hét szerdán a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája bűnügyi felügyelet alá helyezte, és négy hónapig nem hagyhatja el Budapestet. A bíróság döntés kapcsán többek között azt közölte, az eljárás eddigi adatai szerint a motorcsónak vezetője ittas volt, járművét „a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította”, egyenesen a szállodahajó felé kormányzott, majd hirtelen jobbra, de ekkor az ütközést már nem tudta elkerülni, nagy sebességgel nekiment a nagy hajónak. A szállodahajót vezető cseh férfi tagadta a bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során, de nem tett vallomást, és panasszal élt. A baleset után a szállodahajó Komáromban kötött ki, ahol a Telex munkatársai is jelen voltak, amikor a legénységet és az utasokat is kihallgatták.

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, Csobay Balázs szerint mindkét vezető felelőssége, hogy a szabályokat betartva, lehetőleg a másikat segítve közlekedjen. Az utasok biztonságáért és a mentőmellények felvételéért is ők felelnek. A csatorna úgy tudja, a motorcsónak áldozatain nem találtak mentőmellényt.