Raiffeisen: A nehéz rész csak most jön

A Raiffeisen Alapkezelő elemzése szerint a tőkepiaci korrekció, amely áprilisban hirtelen jelent meg, májusban gyorsan el is tűnt, az amerikai és nyugat-európai részvényindexek új csúcsokat értek el, miközben a piaci volatilitás és a kötvényhozamok ismét csökkentek.

Az inflációs félelmek, különösen az Egyesült Államokban, és a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásainak elhalasztása okozta az ijedtséget a piacokon. Néhány gyengébb amerikai makrogazdasági adat azonban elegendő volt ahhoz, hogy a piaci hangulat ismét pozitív irányba forduljon. Az amerikai inflációs adatok, bár megfeleltek a várakozásoknak és a maginfláció még mindig 3% feletti ütemet mutatott, nem okoztak további aggodalmat a befektetők körében.

A részvénypiaci árfolyamszintek, különösen az Egyesült Államokban, általános optimizmust tükröznek a növekedési és inflációs kilátásokat illetően. Az S&P 500 részvényindex előretekintő P/E rátája 20 feletti, ami drágának számít, figyelembe véve, hogy 10% feletti EPS-növekedést áraznak be. A legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatok folyamatosan jó eredményeket produkálnak, de ha ezeket kivesszük a képből, az első negyedéves gyorsjelentések már nem mutatnak olyan kedvező képet.

A Raiffeisen Alapkezelő szerint vitatható, hogy a Fednek szükséges-e erőltetnie a 2%-os inflációs cél elérését, kockáztatva ezzel egy nagyobb gazdasági lassulást, mivel az amerikai gazdaság jól működik a jelenlegi, valamivel 3% feletti inflációs környezetben is. Az amerikai költségvetési hiány és az államadósság növekedési üteme aggasztó, és komoly költségvetési megszorítások nélkül csak inflációval tartható kordában. A Fed azonban eltökélt az infláció elleni küzdelemben, és érdekes helyzet alakulhat ki, ha a foglalkoztatottsági és inflációs céljaik ellentétes irányú monetáris politikát igényelnének.

A nyugat-európai és a feltörekvő piaci börzék is drágulást mutattak, de itt még mindig kedvezőbb értékeltségi szintekkel találkozhatunk. A Raiffeisen Alapkezelő óvatos allokációt tart indokoltnak, előnyben részesítve az amerikai inflációkövető állampapírokat (US TIPS), rövid lejáratú kötvényeket, az aranyat és az abszolút hozamú (hedge fund) kitettséget a fokozott geopolitikai kockázatok miatt.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.